Σε λίγες ώρες η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει αν είναι ικανή να επιβιώσει, καθώς η Σύνοδος Κορυφής έχει μόλις δύο ακραίες επιλογές: Ή θα οδηγήσει στη διάλυση την ευρωζώνη και την ΕΕ ή θα προχωρήσει σε άμεση ομογενοποιήση των μελών - κρατών.


Δυστυχώς η πλάστιγγα γέρνει προς την απαισιοδοξία αν κρίνουμε τόσο από τις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ περί ευρωομολόγων αλλά και των υπόλοιπων ηγετών που φαίνεται ότι μέχρι στιγμής βρίσκονται σε απόλυτη διχόνοια.

Πάντως από το πρωί εξελίσσεται ένας διπλωματικός πυρετός, με τους υπουργούς Οικονομικών των 17 να βρίσκονται συνεχώς σε τηλεδιασκέψεις, όπου συζητούν τόσο για τη διάσωση της Ισπανίας και της Κύπρου όσο και τη διάσωση του ίδιου του ευρώ.

Η χθεσινή μίνι σύσκεψη των τεσσάρων υπουργών Οικονομικών της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, χωρίς να διαρρεύσει ή δημοσιοποιηθεί τίποτα από καμία πλευρά, βάζοντας πολλούς οικονομολόγους σε σκέψεις ακόμα και διάσπασης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι τηλεδιασκέψεις πάντως δεν έχουν σταματήσει αφού έγινε μία το πρωί, ενώ αναμένεται και μια δεύτερη αργά το απόγευμα.

Όσο για τους ηγέτες;

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σήμερα  «ξαναχτύπησε» λέγοντας πως οποιαδήποτε συζήτηση περί αμοιβαιοποίησης του χρέους είναι εκ προοιμίου άκυρη αφού δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Η κυρία Μέρκελ θεωρεί πως είναι ένα μέτρο εύκολο και βραχυπρόθεσμο που δεν επιτρέπει στην ευρωζώνη να αντιμετωπίσει από τη ρίζα του το πρόβλημα.

Από την άλλη μεριά, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε μια κυριολεκτικά δραματική ομιλία στην ισπανική βουλή είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης και πρέπει τώρα να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της.

Στη συνέντευξη τύπου του Τσέχου πρωθυπουργού λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου είχαμε και δεύτερο κρούσμα «αναθέματος» της ομογενοποίησης της Ευρώπης, αφού ο Πετρ Νεκας τόνισε πως κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας του.

Σε ό,τι αφορά τα της Ελλάδας, είναι γνωστό ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα αποστείλει επιστολή μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ζητώντας από τους ηγέτες της ΕΕ να πουν ναι στις αλλαγές που χρειάζεται το μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Μόντι, όπου συζήτησαν για την επικείμενη Σύνοδο.

Ο Μόντι αργότερα σε δηλώσεις τόνισε την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής, υποστηρίζοντας ότι η συνεδρίαση δεν θα πρέπει να τελειώσει αν δεν βρεθούν άμεσες λύσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στις Βρυξέλλες για ακόμη ένα 48ωρο…

A.A.