Τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. Επιπλέον, παραιτήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου, Χαράλαμπος Μαζαράκης.


Ο πρόεδρος της Εθνικής, Βασίλης Ράπανος, υπέβαλε ήδη την παραίτησή του, ενώ σύμφωνα με Το Βήμα ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης θα την υποβάλει εντός των επόμενων ωρών. 


Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίους κατέχει σήμερα τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

 

Υποδιοικητής θα αναλάβει ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.


Η επιστολή παραίτησης του κ. Β. Ράπανου είναι η ακόλουθη:


«Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας
 

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι, μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας,
 

Μετά από δυόμιση χρόνια περίπου στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, αποχωρώ για λόγους πέρα από τη θέληση μου. Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και στην οποία συναίνεσαν οι Πρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον ίδιο λόγο υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
 

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλη αυτή την περίοδο και να σας ευχηθώ υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Θα σας θυμάμαι πάντα με τα καλύτερα αισθήματα.
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
 

Βασίλης Θ. Ράπανος»


Παράλληλα,την παραίτησή του υπέβαλε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της Εθνικής, Χαράλαμπος Μαζαράκης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μαζαράκης θα αποχωρήσει στο τέλος του Ιουνίου 2012.

Η Διοίκηση αναγνωρίζει την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες καθώς και την ουσιαστική συνδρομή του στην επιτυχημένη διεκπεραίωση σημαντικών υποθέσεων, οι οποίες επέτρεψαν στην Τράπεζα να αντεπεξέλθει  αποτελεσματικά στις ποικίλες  προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

 
Επίσης, η Διοίκηση εξαίρει το ήθος και τον επαγγελματισμό του κ. Μαζαράκη, που συνέβαλαν στην άκρως επιτυχημένη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα.
 

Η Διοίκηση τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του και του εύχεται καλή επιτυχία στις μελλοντικές του επαγγελματικές επιλογές.