Λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, όπου συζητήθηκαν τα αίτημα της Κύπρου και της Ισπανίας για στήριξη από τον μηχανισμό στήριξης.

 

Το Eurogroup στην ανακοίνωση του για το θέμα, γνωστοποίησε την έγκριση των αιτημάτων για πακέτο διάσωσης των τραπεζών της Ισπανίας και της Κύπρου.
 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ισπανία θα χρειαστεί από 51 έως 62 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των τραπεζών της, ενώ στην Ιβηρική χώρα θα σπεύσει και το ΔΝΤ για να παράσχει τεχνική βοήθεια.


Το ύψος της βοήθειας προς την Κύπρο, θα καθοριστεί μετά την επίσκεψη της Τρόικας στη χώρα, όπου θα οριστούν οι όροι. Σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιέρκ Άσμουσεν,η επίσκεψη της Τρόικας στη χώρα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου.
 

Αναλυτικά για την Κύπρο το Eurogroup τόνισε: 
 

«Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι στο παρόν στάδιο ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο φαίνεται κατάλληλο και προσανατολίζεται στο να δώσει μία ευνοϊκή απάντηση».


Παράλληλα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως το Ταμείο έχει λάβει πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική χρηματοοικονομική βοήθεια, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία.


«Αυτό έρχεται μετά από το αίτημα των αρχών για χρηματοοικονομική στήριξη από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέσω του EFSF/ESM. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, για να βοηθήσουμε την Κύπρο να επιστρέψει σε σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει έναν σταθερό χρηματοπιστωτικό κλάδο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ.