Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του νοτίου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει ο διευθυντής του αγωγού TAP Kγέτιλ Τούνγκλαντ τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή του αγωγού TANAP.

Ο εν λόγω αγωγός θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.

 

Η όδευση του αγωγού από την Τουρκία προς τη Δύση θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα. Τα σχέδια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τον αγωγό TAP (Τουρκία- Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) και τους αγωγούς Ναμπούκο και SEEP, που παρακάμπτουν τη χώρα μας και καταλήγουν στην Αυστρία, μέσω Βαλκανίων.

 

Ο κ. Τούνγκλαντ δήλωσε ακόμη σήμερα ότι αναμένει την απόφαση της Κοινοπραξίας, για τον αγωγό που θα διασυνδεθεί με τον TANAP, αφού διευκρινισθεί αν θα επιλεγεί ο βόρειος ή ο νότιος άξονας, δηλαδή αν θα διέλθει ή όχι ο αγωγός από τη χώρα μας.