Τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή καθώς και την αγορά ιδίων μετοχών ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά που πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Ιουνίου 2012, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Αναλυτικά:

«Το 2011 η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά πέτυχε μια εξαιρετική επίδοση με αποτελέσματα που άγγιξαν τα προ κρίσης επίπεδα. Με καθαρά κέρδη της τάξεως των €21 εκατ. και πωλήσεις €456 εκατ. επανήρθαμε στα προηγούμενα ιστορικά υψηλά μεγέθη του Ομίλου», τόνισε ο κ. Οδυσσέας Π. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της S&Bστην Κηφισιά, την 27η Ιουνίου 2012. 


Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Σήμερα, η S&B προμηθεύει και υποστηρίζει πελάτες της σε 72 χώρες και σε 5 ηπείρους. Το γεγονός αυτό περιορίζει την έκθεσή μας στην ελληνική αγορά, καθώς λιγότερο από 7% των πωλήσεων του Ομίλου προέρχονται από την Ελλάδα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα και το 2011 η οικονομία επιδεινώθηκε δραματικά.


Η κρίση του δημόσιου χρέους συμπίεσε τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αναστέλλοντας τις εταιρικές και τις ατομικές επενδύσεις. Με το τραπεζικό σύστημα σε δυσχέρεια, η αποτελεσματική χρηματοδότηση των κεφαλαιακών αναγκών της μητρικής εταιρείας ήταν πρόκληση. Παρ όλα αυτά, αναχρηματοδοτήσαμε πρόσφατα, επιτυχώς, σημαντικό μέρος των δανειακών μας υποχρεώσεων». 


Επίσης, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η S&B θεωρεί τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και όχι μια απλή ανταπόκριση στις κοινωνικές απαιτήσεις των καιρών. Συγκεκριμένα είπε: 


«Προχωρήσαμε στη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου, αναφερόμενη απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, διακριτή και σαφή, στρατηγική και λειτουργική εστίαση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στην S&B αναγνωρίζουμε ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι κλειδί για την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της μακροπρόθεσμα». 


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Κρίτων Αναβλαβής, στο πλαίσιο της δικής του ομιλίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2011, στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στη σημασία της διοικητικής αναδιοργάνωσης, καθώς και στις προοπτικές για το 2012.


Για τα αποτελέσματα του 2011 ο κ. Αναβλαβής επισήμανε τα εξής: 


«Είχαμε μια εξαιρετική χρονιά και μόλις σε 2 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στο τέλος του 2008, ανακάμψαμε στα προ της κρίσης επίπεδα. Με χαμηλότερους όγκους πωλήσεων σε σχέση με το 2008, έχουμε βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας και έχουμε ανακτήσει την οικονομική ευελιξία στις δραστηριότητές μας». 


Ο κ. Αναβλαβής εξήγησε ότι η κατά 57% αύξηση στα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους συνέβαλε σημαντικά και στην απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων σε σύγκριση με το 2010, η οποία βελτιώθηκε περισσότερο από 50% αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος κεφαλαίου. 


Σχετικά με τις επενδύσεις στις οποίες προχώρησε η S&B κατά τη διάρκεια του 2011 σχολίασε: «Οι επενδύσεις το 2011 ήταν ιδιαίτερα αυξημένες και σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν τη γρήγορη ανάκαμψη της δραστηριότητας του βωξίτη. Μέσω αυτών των επενδύσεων καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή βωξίτη κατά 58% από τα επίπεδα του 2010. 


Παράλληλα όμως, επενδύσαμε και στη ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας μας. Ξεκινήσαμε εξορυκτικές δραστηριότητες μπεντονίτη στην Αμερική και διεισδύσαμε σε μεγάλα έργα πολιτικού μηχανικού, επεκτείναμε την παραγωγική δυναμικότητα σε Κίνα και Τουρκία και λανσάραμε καινούργια προϊόντα για τις αγορές πληρωτικών και προσροφητικών υλικών.» 


Σχετικά με τη νέα οργανωτική δομή της S&B, o κ. Αναβλαβής ανέφερε ότι η S&B έχει πραγματικά παγκόσμιες δραστηριότητες και ότι η λειτουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων σε 20 χώρες απαιτεί τη συνεχή εκπαίδευση των ανθρώπων, τη βελτιστοποίηση των πόρων καθώς και επενδύσεις στην τεχνολογία. Είπε ενδεικτικά: 


«Εξυπηρετούμε πελάτες σε 72 χώρες και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και ευέλικτοι. Με τη νέα μας δομή επιδιώκουμε αμφίδρομη σχέση με τους πελάτες μας, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, με διττή προσέγγιση: Μέσω των «Γεωγραφικών Περιοχών», θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες και στα δίκτυα πωλήσεων για όλα τα προϊόντα μας, ικανοποιώντας τις ανάγκες των πελατών μας σήμερα. Μέσω των «Αγορών» θα διερευνήσουμε διεθνώς τις τάσεις των αγορών και εφαρμογών για να ικανοποιήσουμε τις μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας με νέα προϊόντα και λύσεις. 


Η νέα οργάνωση επιτρέπει καλύτερη διαχείριση της πολυπλοκότητας στο εύρος της γεωγραφικής μας εξάπλωσης, και τη σωστή εφαρμογή της στρατηγικής μας για βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη.» 


Σχολιάζοντας τις προοπτικές για το 2012 ο κ. Αναβλαβής ανέφερε, «Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι αρκετά ευμετάβλητες, ενώ και οι σχετικές για την S&B αγορές, βρίσκονται γενικά σε στασιμότητα. Προχωράμε μπροστά με συγκρατημένη αισιοδοξία. Αναμένουμε ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά με τις σημερινές μας εκτιμήσεις αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο για το 2012. Στόχος μας η σωστή αξιοποίηση της νέας μας οργάνωσης για τη δημιουργία περαιτέρω αξίας για όλους τους συμμετόχους μας». 


Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την προτεινόμενη από το Δ.Σ. επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,25 ανά μετοχή καθώς και νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.