«Τραγωδία» χαρακτήρισε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολωνίας, Ελζιμπιέτα Μπιενκόφσκα, καθώς θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση ολόκληρης της ΕΕ. 

 

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα, Die Presse, η υπουργός τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αθήνα με τη νέα κυβέρνηση και σε σχέση με το θέμα αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος λιτότητας.


Η κ. Μπιενκόφσκα σημείωσε ακόμη την ανάγκη στενότερης συμπόρευσης των κοινοτικών κρατών για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο, όπως είπε, «δεν μπορούν να επιβιώσουν οι χώρες μόνες τους».
 

Επιπλέον,άσκησε κριτική στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι παρέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ, αντίθετα, όπως επισήμανε, η Πολωνία δεν δίστασε να προβεί σε ευρείες αλλαγές, όπως πρόσφατα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. 
 

Τέλος, ανέφερε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες δεν χρησιμοποίησαν, όπως η Πολωνία, κοινοτικές επιδοτήσεις, για παράδειγμα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, για να τονώσουν την οικονομία τους και να επενδύσουν περισσότερο στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας.