Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προστατέψουν την Ισπανία και την Ιταλία στις αγορές ομολόγων, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία. 

 

Ο κ. Γκουρία υπογράμμισε ότι είναι πλέον ώρα να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επενδύσεων, ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης που απειλεί την Ευρωζώνη. 


Επιπλεόν, ο ίδιος προειδοποίησε ότι από μόνα τους τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκείς πόρους, για να στηρίξουν τα κράτη και τις τράπεζες. 


«Θα πρέπει να υπάρξει ένας ορισμός για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα. Είτε θα πρέπει να προσδιορίσουμε ακριβέστερα τον ορισμό ή  θα πρέπει να αυξήσουμε το τείχος προστασίας. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες», δήλωσε ο κ. Γκουρία.


Παράλληλα, σημείωσε ότι εάν η Ευρωζώνη συνεχίσει την ίδια πορεία, τα αποτελέσματα θα είναι «ανεπιθύμητα, περιττά και ακριβά».