Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που υποστηρίζει το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. 

 

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ συνεχίζει ακάθεκτη και η θέση της χώρας όσον αφορά στη ρευστότητα επιδεινώνεται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να επέλθει συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την εκταμίευση των δόσεων. 


Ακόμη, ο συνδυασμός της δημοσιονομικής λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με την σκληρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει μεγάλο, αναφέρει ο Fitch. 


Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, ο οίκος εκτιμά ότι δεν αναμένεται να επιλύσει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά προσφέρει μια ευκαιρία να ληφθούν αποφασιστικά βήματα για την σταθεροποίηση της κατάστασης.


Η συστημική κρίση που πλήττει το ευρώ και η καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις των κρατών της Ευρωζώνης δεν θα υποχωρήσει μέχρι να παρουσιαστεί ένας αξιόπιστος οδικός χάρτης προς μια στενότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημειώνει ο Fitch και προσθέτει ότι αν η Σύνοδος επιτύχει κάποια πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, θα αποτελέσει ορόσημο προς την επίλυση της κρίσης.