Λιτές και περιεκτικές ήταν οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της συνάντησής τους μία ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ενώ έκανε λόγο «για περισσότερη Ευρώπη».

 

«Έχουμε υποχρέωση για τη σταθερότητα» σημείωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι ελπίζει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής να υιοθετηθεί το σύμφωνο ανάπτυξης. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Συνόδου Κορυφής και ανέφερε ότι χρειάζεται «σταθερή και δυνατή Ευρώπη».


Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης είναι κοινός στόχος και ζήτησε να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

«Η Ευρώπη πρέπει να επιβεβαιώσει τη συνέχειά της, την ολοκλήρωσή της και την αλληλεγγύη της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Ιδού το πνεύμα που μας χαρακτηρίζει μία στιγμή όπου πολλοί κοιτάζουν την Ευρώπη. Θέλουμε να βεβαιώσουμε τη συνοχή, τη δύναμη, την ενότητα και την αλληλεγγύη της», είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.


Ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η Ευρώπη έχει δουλέψει πολύ και σημειώνεται πρόοδος προς την ανάπτυξη.

 

Μετά τις δηλώσεις τους, ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος είχαν στους κήπους των Ηλυσίων συζήτηση μιάμισης ώρας, και κατόπιν πέρασαν στο τραπέζι του επισήμου δείπνου που παρέθεσε η γαλλική Προεδρία.

 

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά τηλεφώνησε στο γάλλο πρόεδρο και συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

 

Σχετικό θέμα: Οι 48 ώρες που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης