Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες, τόνισε ο Απόστολος Σ. Ταμβακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας για την πορεία της οικονομίας κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη το κόστος και η προσπάθεια που έχει καταβάλει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού από τότε που ξέσπασε η κρίση, και ειδικά οι εκατοντάδες χιλιάδες που είδαν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται πλήρως όταν έχασαν τις δουλειές τους, είναι τεράστιο. «Θα συνιστούσε μεγάλο πλήγμα να αποδειχθεί μάταιο, σε περίπτωση που η αβεβαιότητα, η δικαιολογημένη κόπωση ή ακόμη και ο φόβος, μας οδηγούσαν σε εγκατάλειψη της προσπάθειας» είπε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει αυτές τις θυσίες να πάνε χαμένες». Μάλιστα όπως είπε ο κ. Ταμβακάκης αναμένουμε αποφάσεις από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.


«Η Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό πρότυπό της παραμένοντας μέσα στην Ευρωζώνη. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη ισοδυναμεί με καταστροφή που θα έχει πολλαπλές, οδυνηρές συνέπειες και για την κοινωνική συνοχή και, φοβούμαι, για τους δημοκρατικούς θεσμούς οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας. Το ζοφερό παρελθόν δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας μας» τόνισε.


Σχολιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα σήμερα τόνισε ότι η πλήρης υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα έδινε την καλύτερη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να ξαναπαίξει τον ηγετικό ρόλο του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα του. Ωστόσο όπως είπε, το ίδιο το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών. «Αν είχαν προωθηθεί έγκαιρα και τολμηρά, τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων θα ήταν πολύ μεγάλα. Οι συγχωνεύσεις διατηρούν τη σημασία τους και στις σημερινές συνθήκες, καθώς οι συνέργειες που θα επιφέρουν, θα μειώσουν τις απαιτούμενες κεφαλαιακές ανάγκες και θα τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές και πιο χρήσιμες για την ελληνική οικονομία».


Αναφορικά με την πορεία της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι η Εθνική Τράπεζα στάθηκε όρθια μέσα στην κρίση που σάρωσε σχεδόν τα πάντα». Όπως είπε η Εθνική στήριξε με όλες τις δυνάμεις την εγχώρια αγορά, προστάτευσε τους καταθέτες της, άσκησε με συνέπεια τα καθήκοντα που απορρέουν από τον θεσμικό ρόλο της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προστατεύοντας πλήρως το διεθνές δίκτυό της στα Βαλκάνια και στην Τουρκία από τις συνέπειες των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση ο κ. Ταμβακάκης εκτίμησε ότι το 2012 θα είναι χρονιά, δυστυχώς, με σημαντικές δυσκολίες για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε στο επίκεντρο των προσπαθειών της Τράπεζας θα παραμείνουν η διαχείριση των θεμάτων ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας, διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων


Καταλήγοντας ο κ. Ταμβακάκης αφού ευχαρίστησε τους μετόχους, τους πελάτες και το προσωπικό του ομίλου στη χώρα μας και στο εξωτερικό αναφέρθηκε και στον τέως πρόεδρο της τράπεζας κ. Βασίλη Ράπανο. «Με τον Βασίλη η σχέση μου είναι μακρόχρονη, από τότε που ήταν διοικητής της Κτηματικής και εγώ υποδιοικητής. Είμαστε αδελφικοί φίλοι. Η εκτίμησή μου στο πρόσωπό του είναι βαθύτατη και η συνεργασία μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Μαζί σχεδιάζαμε, μαζί αντιμετωπίζαμε δύσκολες στιγμές, προκλήσεις και αντιξοότητες. Ο Βασίλης Ράπανος είναι ο άνθρωπος που με την προσωπικότητά του δίνει νόημα στις λέξεις σεμνότητα, εντιμότητα, αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια, ήθος, επιστημονική σκέψη. Τον ευχαριστώ και δημόσια για την συνεργασία μας» είπε.


Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον εαυτό του, λέγοντας πως «θεωρούσα και θεωρώ τον εαυτό μου Εθνικάριο. Γιός υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας, αφιέρωσα σε αυτό το ίδρυμα επτάμισι χρόνια ως Υποδιοικητής και δυόμισι χρόνια ως Διευθύνων Σύμβουλος. Όταν είχα έρθει, είχα πει ότι “μια φορά Εθνικάριος, πάντα Εθνικάριος”. Το επαναλαμβάνω και τώρα».