Επιμένει στη σκληρή γραμμή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τους ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν μία λύση που θα ηρεμήσει τις αγορές και θα οδηγήσει σε προοπτικές ανάπτυξης.Η γερμανίδα καγκελάριος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις της, δείχνοντας διατεθειμένη να δεχθεί την έκδοση ευρωομολόγου μόνο εάν υπάρξει ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών, που ουσιαστικά θα προΐσταται των υπουργών του κάθε κράτους - μέλους, έχοντας λόγο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, ώστε κανείς να μην «ξεφύγει».


Λίγες ώρες πριν, η Wall Street Journal δημοσίευσε μια συνέντευξη - βόμβα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην οποία δήλωνε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να προχωρήσει γρηγορότερα σε αμοιβαιοποιήση του χρέους της ευρωζώνης και στην έκδοση ευρωομολόγων, εάν τεθούν συγκεκριμένοι όροι, προϊδεάζοντας για τις θέσεις της Μέρκελ. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο εκπρόσωπός του «μάζεψε» τις δηλώσεις. 


Η κρίσιμη Σύνοδος άρχισε με τους προσερχόμενους αρχηγούς των κρατών να μην προχωρούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα αποφέρει τελικά.


Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η επίμαχη συνέντευξη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να περάσουν σε θετικό έδαφος.


Σημειώνεται ότι μικρή ομάδα ειδικών και έμπιστων συνεργατών ευρωπαίων ηγετών επεξεργάζεται μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times Deutschland.


Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, το σχέδιο έχει αντικείμενο τον βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία και αναμένεται να συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο το μεσημέρι. Όπως επισημαίνεται, πάντως, ως χθες το βράδυ, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει.


Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης.


Οι ελληνικές προσδοκίες και τι λένε οι ευρωπαίοι

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, σε αντιδιαστολή με την πρόοδο που έχουν επιτύχει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς επισήμανε την ανάγκη ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο.

 

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στο δύσκολο και ανηφορικό έργο που πρέπει να επιτελέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευσή της είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο σεβασμός των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Παράλληλα επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και συγκεκριμένα η οικονομική ύφεση που βαθαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία που έχει φτάσει το 23%. Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης του Μνημονίου, ούτως ώστε να καταστεί δικαιότερο και λειτουργικότερο.

 

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναγνώρισε ότι έχει να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα εμπόδια: την έλλειψη εμπιστοσύνης, το επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, και το πρόβλημα της ρευστότητας. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διοχετευτούν στη χώρα κεφάλαια, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είτε μέσω ομολόγων έργου, πέρα από τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα.

 

Σε γενικές γραμμές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους θα εξαρτηθεί από τη στάση της ίδιας της χώρας.