Οι συζητήσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και την Κίνα για λήψη δανείου συνεχίζονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Ειδικότερα, αναφέρεται πως ο κ. Χριστόφιας μιλώντας σε δημοσιογράφους -μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τους Σοσιαλιστές αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ- ερωτηθείς αν η Κύπρος θα αναζητήσει δάνειο από τους Ρώσους ή τους Κινέζους και ποια ποσά, δήλωσε: «θέλω να κάνω μιαν έκκληση. Μην ανησυχείτε για την Κύπρο και τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα».


«Ακολουθούμε μια πολυμερή εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική φιλίας με πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένων φυσικά της Κίνας και της Ρωσίας. Και αν θα πάρουμε οποιανδήποτε βοήθεια, από τη Ρωσία ή την Κίνα, αυτό δεν σχετίζεται με την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, συνεχίζει να είναι μέλος της Ένωσης και την προσεγγίζουμε την Ένωση. Προσεγγίζουμε τους Ρώσους και τους Κινέζους και εάν είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν είναι ευπρόσδεκτοι», ανέφερε.


Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει η Κύπρος να ψάχνει βοήθεια και αν θα συνεχίσει να μιλά με τους Ρώσους και τους Κινέζους ως εναλλακτική στο δάνειο που ζήτησε χθες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «γιατί όχι; Δεν είναι αμαρτία, επιτρέψτε μου να πω, να έχεις τη βοήθεια της ΕΕ και την ίδια ώρα τη βοήθεια των Ρώσων ή των Κινέζων».