Η μείωση των τρεχουσών δαπανών του κράτους δεν πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις μισθών ή συντάξεων και άλλων επιβλαβών προς την ανάπτυξη μέτρων λιτότητας, ανέφερε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.«Αυτά τα μέτρα, εκείνο που συνήθως επιτυγχάνουν - όπως έχει διαφανεί και στην περίπτωση της Ελλάδας - είναι να ενισχύουν το φαύλο κύκλο που δημιουργείται μεταξύ της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων», σημείωσε σε εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ ο κ. Δημητριάδης, όπως μεταδίδει το Stockwatch.


«Η μείωση επομένως των τρεχουσών δαπανών του κράτους μπορεί και πρέπει να προέρχεται μέσα από τη σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της κρατικής μηχανής, τη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και την καλυτέρευση της αποδοτικότητας στη χρήση των πόρων του δημόσιου τομέα, την καλύτερη στόχευση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, την περαιτέρω εμπέδωση της αξιοκρατίας και την αναμόρφωση του συστήματος συντάξεων», ανέφερε. 


Στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την προσφυγή στο μηχανισμό, ο διοικητής της ΚΤ είπε ότι δεν είναι μία αρνητική εξέλιξη. 


Ανέφερε ότι ο μηχανισμός αυτός έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στις χώρες που αιτούνται βοήθειας ούτως ώστε να μπορέσουν με τον καλύτερο υπό τις περιστάσεις τρόπο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 


Για το λόγο αυτό, η ΚΤΚ εκφράζει τη στήριξή της προς την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική στήριξη από το ΕΤΧΣ. 


«Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους, στις οποίες τα δημόσια οικονομικά δέχονται ήδη έντονες πιέσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης όσο το δυνατό συντομότερο», ανέφερε. 

 

«Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Κύπρο και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός της τομέας, ο μηχανισμός στήριξης θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να εντοπιστούν και να αξιολογηθούν με ακρίβεια και με τη βοήθεια ανεξάρτητων οίκων τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με απώτερο στόχο την εξυγίανση και την περαιτέρω ομαλή λειτουργία του συστήματος». 

 

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ένταξη της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Ο μηχανισμός, όπως έχω ήδη πει, θα βοηθήσει την Κύπρο με ουσιαστικό τρόπο να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα και να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». 


«Διαβεβαίωσε ότι η ΚΤ μαζί με το ΥΠΟΙΚ και την κυβέρνηση, θα δώσουν μάχη «στα πλαίσια του ρόλου που μας αναλογεί έτσι ώστε οι όποιοι όροι τεθούν ενώπιον μας να μην υποσκάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας ούτε και τη θέση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο», είπε με νόημα.την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συνθηκών ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό» 


O κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι η ανάγκη για εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διάβρωσης που διαχρονικά παρατηρείται στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.