Στην προστασία της Ισπανίας και της Ιταλίας στοχεύουν από ό,τι φαίνεται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που δημοσίευσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην χρηματοδότηση του EFSF και του ESM προκειμένου να αγοραστούν Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά προκειμένου να εγγυηθούν τις δημοπρασίες.

Η χρηματοδότηση αυτή αναμένεται φτάσει στα 500 δις ευρώ μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του ESM το 2013, μείον τα 100 δις. Ευρώ που έχουν ήδη ζητήσει οι Ισπανικές τράπεζες.

Οι δύο χώρες πριν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ζητήσουν επίσημα βοήθεια από την ΕΕ, όπου θα υπόκεινται σε έλεγχο των συνθηκών της δημοσιονομικής τους πολιτικής.

Παράλληλα, υπάρχει και ο οδικός χάρτης από τους Βαν Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιουνκέρ και Ντράγκι για την οικονομική και τη νομισματική ένωση της Ευρώπης, η οποία ενδεχομένως να περιλάμβανεται στο προσχέδιο της συμφωνίας.

Οι ηγέτες αναμένουν μια ενδιάμεση αναφορά τον Οκτώβριο και το τελικό σχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου.

Η τραπεζική ένωση –που θα είναι μέρος της διαδικασίας ενοποίησης θα πρέπει να σχεδιαστεί και για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά να επιτρέπει διαφοροποιήσεις μεταξύ όσων ανήκουν στην ευρωζώνη και όσων δεν είναι μέλη της νομισματικής ένωσης.

«Οι υπάρχουσες νομοθετικές προτάσεις για την διάλυση τραπεζών και την εγγύηση καταθέσεων πρέπει να υιοθετηθούν πριν από το τέλος της χρονιάς», αναφέρεται.

Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, μετά και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των 17 χωρών της ευρωζώνης.

Βαν Ρομπάι: Συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για πακέτο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για στην «ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση» για την οποία «θα διαθέσουμε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να λάβουμε άμεσα μέτρα ανάπτυξης».