Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ξεπέρασαν τις προσδοκίες που είχαμε, παρόλο που αυτές ήταν χαμηλές, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch. 

 

Η Σύνοδος σηματοδοτεί ένα θετικό βήμα για την ανακούφιση από τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις αξιολογήσεις των κρατών της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

H κρίση χρέους θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Τα ρίσκα στην εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν και όσων έχουν προηγηθεί παραμένουν μεγάλα. Ο παρατεταμένος χρόνος διάρκειας και το γεγονός ότι αναμένονται και νέα επεισόδια με σοβαρές διακυμάνσεις στις αγορές, θα μετρήσουν στην εικόνα της οικονομίας στην περιοχή, τονίζει ο οίκος.


Εν τω μεταξύ οι κυβερνήσεις καλούνται να επιδείξουν σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. 


Η απόφαση για τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής εποπτείας των τραπεζών είναι σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ευρώ, σημειώνει ο Fitch. Σε συνδυασμό με την παροχή στον ESM της δυνατότητας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών αυξάνει την λειτουργικότητα της νομισματικής ένωσης. 


Μειώνοντας τους δεσμούς μεταξύ της χρηματοοικονομικής υγείας των τραπεζών και των αντίστοιχων κρατών θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της EKT και θα αρχίσει να σπάει ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζικής αξιοπιστίας, κάτι που αποτέλεσε ολέθριο χαρακτηριστικό στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.


Ο χρόνος και η έκταση στην οποία θα μοιραστεί το βάρος της στήριξης των τραπεζών παραμένει αβέβαιο και αυτό είναι κρίσιμο για τις αξιολογήσεις ορισμένων κρατών. Το μοίρασμα του βάρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ανά την ευρωζώνη θα μπορούσε, πάντως, να βελτιώσει ουσιαστικά το προφίλ του χρέους σε χώρες όπως η Ισπανία('BBB'/Negative Outlook), η Ιρλανδία (('BBB+'/Negative Outlook) και η Κύπρος ('BB+'/Negative Outlook). 


Ο οίκος επισημαίνει ότι μέγεθος των EFSF/ESM είναι μικρό συγκρινόμενο με το ύψος του ιταλικού και του ισπανικού χρέους. Ωστόσο οι μηχανισμοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως«επενδυτική άγκυρα» και να ενθαρρύνουν κατ’ αυτό τον τρόπο τους ιδιώτες στο να αγοράζουν τίτλους των δυο χωρών. 


Ο Fitch τέλος υπογραμμίζει ότι το σχέδιο για δημοσιονομική ένωση που κατέθεσε ο Herman Van Rompuy χρειάζεται ακόμα δουλειά τις λεπτομέρειες και ίσως να απαιτήσει αλλαγές στις συνθήκες.