Μπορεί  πολλοί να μίλησαν για την «αρχή του τέλους» της κρίσης της ευρωζώνης, μετά τα καλά νέα από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επιτέλους η Ευρώπη κατάφερε να λάβει έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως ο παράγων ΕΚΤ είναι αυτός που θα καθορίσει τελικά αν τα πράγματα θα γίνουν όντως πιο αισιόδοξα ή όχι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ευφορία που κατέκλυσε τις αγορές την Παρασκευή μετά τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης κινδυνεύει να εξαφανιστεί εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφασίσει από τη μεριά της να ξεπεράσει τα ταμπού της οικονομικής της πολιτικής, στη συνεδρίαση που είναι καθορισμένη για την Πέμπτη στη Φραγκφούρτη.

Παρατηρητές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που η ΕΚΤ δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι κόποι των ευρωπαίων ηγετών θα πάνε χαμένοι, αφού η αγορά θα ξαναγίνει νευρική και θα τινάξει στον αέρα όλα τα σχέδια απεμπλοκής από την κρίση.

Τι προτείνουν; Τουλάχιστον μια μείωση στο βασικό επιτόκιο, αλλά και μια σειρά από μέτρα για την ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως επισημαίνουν, η ΕΚΤ έχει κακό παρελθόν, καθώς δεν κατάφερε ποτέ να παίξει το ρόλο του «πυροσβέστη» στην συνεχώς αυξανόμενη κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια.

Η εμμονή της να διατηρεί το επιτόκιο στο 1% και η άρνηση της να λάβει περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, μεταθέτοντας τις ευθύνες στο πολιτικό πεδίο δυσχεραίνει την υπέρβαση.

«Το αν οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι αισιόδοξες και την ερχόμενη εβδομάδα, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ», δηλώνει ο αναλυτής της Berenberg Bank, τονίζοντας πως ο Μάριο Ντράγκι είναι πλέον το πρόσωπο που ή θα σώσει την Ευρώπη ή θα τη βουλιάξει ακόμη περισσότερο.

«Εάν η ΕΚΤ στηρίξει μαζικά τις παρεμβάσεις του ESM, τότε θα έχουμε σοβαρό λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι στο χέρι του Μάριο Ντράγκι, πλέον», προσθέτει ο αναλυτής.

Από την άλλη μεριά, ο οικονομολόγος της Commerzbank τονίζει την ανάγκη το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να μειωθεί και να φτάσει στο 0,75%, χωρίς όμως να είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει.

«Εκτός από τη μείωση του επιτοκίου θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, όμως ο Ντράγκι δεν θα το κάνει. Και αυτό γιατί θα θελήσει να διατηρήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες», υποστηρίζει.

Την ίδια άποψη έχει και η Τζένιφερ ΜακΚίον, αναλύτρια της Capital Economics, η οποία εκτιμά ότι η ΕΚΤ «θεωρεί λανθασμένα ότι υπάρχει πολύ ρευστό στο οικονομικό σύστημα της ευρωζώνης».

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου

Με πληροφορίες από AFP, Reuters