Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να «σπάτε» το κεφάλι σας να κατεβάσετε αυτό που λέμε μία «φαεινή ιδέα»  που θα σας αποφέρει πολλά χρήματα; Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας το έχουμε κάνει, μένοντας όμως… στην σκέψη. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι, που τόλμησαν να υλοποιήσουν όχι μία φαεινή, αλλά μία πολύ απλή ιδέα που κάποια στιγμή τους ήρθε και σήμερα έχουν εξελιχθεί σε επιτυχημένους επιχειρηματίες με πολλά εκατομμύρια στον λογαριασμό τους. Το moneypost.gr σας παρουσιάζει πέντε ιδέες που έγιναν πράξη και έχουν μετατραπεί σε…χρυσές.

 

 

Chris and Robin Sorensen: «Firehouse Subs»

 

Οι Chris και Robin Sorensen ήταν και οι δύο πυροσβέστες στην Φλόριντα, όταν τους ήρθε η ιδέα να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση: ένα κατάστημα φαστ- φουντ βασισμένο σε αυτό που αγαπούσαν περισσότερο, το να σβήνουν φωτιές. Το 1994 τα δύο αδέρφια δανείστηκαν την πιστωτική κάρτα του πεθερού του Robin και άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με την επωνυμία «Firehouse Subs» το οποίο και διακόσμησαν με αντικείμενα πυρόσβεσης και μία χειροποίητη τοιχογραφία που απεικόνιζε την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο Robin δούλευε στο κατάστημα ενώ ο Chris συνέχισε να εργάζεται με μειωμένο ωράριο στην πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης τους.

Σήμερα, τα δύο αδέρφια έχουν μετατρέψει την ιδέα τους σε μία κερδοφόρα επιχείρηση που απαριθμεί 514 θυγατρικά και franchise καταστήματα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, με τον αριθμό αυτών να συνεχίζει να μεγαλώνει. Το 2011 η «Firehouse Subs»  εμφάνισε 284,9 εκατ. δολάρια πωλήσεις.Mary Ellen Sheets «Two Men and a Truck»

 

Η Mary Ellen Sheets ποτέ της δεν φαντάστηκε ότι η αποκομιδή σκουπιδιών θα μετατρεπόταν κάποτε σε μία επιχείρηση που θα της απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια. Στις αρχές του 1980 οι γιοι της Sheets ο Jon και ο Brig Sorber χρησιμοποιώντας το φορτηγό τους άρχισαν να κάνουν «δουλειές του ποδαριού» για τους ντόπιους, όπως το καθαρίζουν από τα σκουπίδια τις αυλές των ανθρώπων αλλά και να μεταφέρουν διάφορα έπιπλα. 
Όταν όμως ήρθε η ώρα τα δύο παιδιά να φύγουν για το κολλέγιο, το τηλέφωνο του σπιτιού τους συνέχισε να χτυπάει από γείτονες που χρειάζονταν τη βοήθειά τους. Έτσι η μητέρα τους προσέλαβε δύο νεαρούς άνδρες, αγόρασε άλλο ένα φορτηγό έναντι 350 δολαρίων και συνέχισε τόσο τον καθαρισμό αυλών όσο και τις μετακομίσεις. Στα τέλη του 1980 η Mary Ellen Sheets παράτησε την κανονική της εργασία και αφοσιώθηκε στο μέχρι τότε χόμπυ της. Σήμερα η εταιρεία με την επωνυμία «Two Men and a Truck» απαριθμεί 224 καταστήματα σε 34 περιοχές των ΗΠΑ. Το 2011 η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικά 353.761 μετακομίσεις και εμφάνισε πωλήσεις 220 εκατ. δολαρίων.

 

 

Bert and John Jacobs: «Life is Good»

 

Οι Bert και John Jacobs σχεδίασαν τα πρώτα τους t-shirt το 1989 και τα πουλούσαν στους δρόμους της Βοστώνης όπως και στα κολλέγια κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής. Στην αρχή οι πωλήσεις τους πήγαιναν καλά ωστόσο η επιτυχία τους κράτησε για πέντε χρόνια. Τότε, το 1994 τους ήρθε η ιδέα να σχεδιάσουν πάνω στα μπλουζάκια τους ένα καρτούν τον «Jake» υιοθετώντας παράλληλα το μoτο «Η ζωή είναι ωραία». Οι άνθρωποι φαίνεται ότι «αγκάλιασαν» το απλό αλλά αισιόδοξο αυτό μήνυμα, με αποτέλεσμα η ζωή τελικά να είναι ωραία για τα δύο αδέρφια, αφού έχουν μετατραπεί σήμερα σε δύο επιτυχημένους επιχειρηματίες. Το πρόσωπο του «Jake»  κοσμεί πια διαφόρων ειδών προϊόντα από πετσέτες έως και κούπες για καφέ, βάζοντας στο ταμείο της επιχειρήσεις το 2011 περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.

 

 

Sara Blakely: «Spanx»

 

Ένα βράδυ όταν η Sara Blakely έκοψε το κάτω μέρος του καλσόν της,  γεννήθηκε η ιδέα του «Spanx». Έχοντας στην άκρη οικονομίες 5.000 δολαρίων, φτιάχνει την πατέντα της για τα καλσόν που θα άφηναν ελεύθερα τα κάτω άκρα και ξεκίνησε να συναντά επιχειρηματίες για την παραγωγή των προϊόντων της. Τα πράγματα δεν πήγαιναν όμως όπως τα φαντάζοντας αφού οι περισσότεροι της είπαν ότι η ιδέα της δεν πρόκειται να πουλήσει ποτέ. Ωστόσο ένας εξ αυτών αποφάσισε να της δώσει μια ευκαιρία και να τη βοηθήσει να υλοποιήσει την «τρελλή» της ιδέα. Το 2000 το πρωτότυπο της τελειοποιήθηκε και ξεκίνησε να πουλά από το διαμέρισμά της. Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις 50.000 και σήμερα η εταιρεία της Sara Blakely έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο περιλαμβάνοντας ένα πλήρες φάσμα προϊόντων όπως νυχτικά, εσώρουχα, μαγιώ κτλ. Τον περασμένο Μάρτιο η ίδια η επιχειρηματίας συγκατελέγη στη λίστα εκατομμυριούχων του Forbes ενώ τα έσοδα της εταιρείας ανέρχονται στα 250 εκατ. δολάρια περίπου.

 


Jennifer Telfer: «Pillow Pets»

 

Η ιδέα των μαξιλαριών- ζωάκια ήρθε στην Jennifer Telfer όταν ο γιος της έπαιρνε τα λούτρινα ζωάκια που είχε στα παιχνίδια του και τα «πατούσε» κυριολεκτικά στο πάτωμα προσπαθώντας να κοιμηθεί επάνω τους. 

Τότε η ίδια και ο άντρας της αποφάσισαν να δημιουργήσουν λούτρινα ζωάκια τα οποία θα μετατρέπονταν σε βελούδινα μαξιλάρια. Στην αρχή, πωλούσαν τα μαξιλάρια σε χονδρική μέσω της εταιρείας τουςCJ Products, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να τα πωλούν στον κόσμο σε πάγκους που έστηναν στη διάρκεια των εορταστικών περιόδων. Στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησης το ανδρόγυνο παρουσίασε τα προίόντα του σε μια επίδειξη στο σπίτι τους όπου και ξεπούλησαν την μέχρι τότε παραγωγή τους. Σήμερα, η ιδέα των λούτρινων μαξιλαριών για παιδιά έχει μετατραπεί σε μια κερδοφόρα επιχείρηση με πωλήσεις άνω των 300 εκατ. δολαρίων το 2010. 

 

Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου