Με εντολές για σκληρή διαπραγμάτευση φθάνει στη χώρα μας το κλιμάκιο της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συναντήσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων τα «καυτά» θέματα της ελληνικής οικονομίας όπως η υλοποίηση των νέων μέτρων, η διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα το κλιμάκιο της τρόικα αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για να λάβει τα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την περίοδο 2013 – 2014.


Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Π. Ρουμελιώτης πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και νυν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, «οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας έχουν πάρει αυστηρές εντολές από τα αφεντικά τους. Θα αρχίσουν τη διαπραγμάτευση λέγοντας τι δεν έγινε: «Αυτά δεν τα κάνατε, υπάρχουν υστερήσεις εσόδων, υπάρχει υπέρβαση δαπανών, πείτε μας πως θα τα διορθώσετε ».


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα επιδιώξει την ένταξη της Ελλάδας στη συμφωνία των Βρυξελών για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον EFSF, με στόχο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα ζητήσει την διετή παράταση του χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των όρων.


Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει σειρά παρεμβάσεων που θα ελαφρύνουν την φορολογική πίεση των πολιτών, με στόχο να επανεκκινηθεί η οικονομία. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 13%, ώστε να μπορέσει να τονωθεί η κατανάλωση τόσο στους χώρους μαζικής εστίασης όσο και στον τουρισμό.


Επίσης, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 ευρώ αργότερα. Αυτό θα συνοδευτεί από τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% που είναι σήμερα στο 32%. Δεν αποκλείεται να τεθεί άμεσα και η μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τις λοιπές επιχειρήσεις, στο 15%.


Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Στο πρόγραμμα, προβλέπεται η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (της θυγατρικής του Ομίλου που έχει την ευθύνη της λειτουργίας των σιδηροδρόμων και των σχετικών υπηρεσιών μεταφορών) μέσω της πώλησης των μετοχών της και της ανάθεσης του ελέγχου διαχείρισης σε έναν στρατηγικό επενδυτή.


Παράλληλα θα επανεκιννηθούν οι διαγωνισμοί που «πάγωσαν» μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφορούν στην πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, του 29% του ΟΠΑΠ, του 61% της ΕΥΔΑΠ, του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του 74% της ΕΥΑΘ και των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, καθώς και στην παραχώρηση αρκετών από τα μικρά λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας. Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση ακινήτων, όπως στο Ελληνικό και στην Αφάντου στη Ρόδο.