Τις κόκκινες γραμμές στην επαναδιαπραγμάτευση που ζητεί η Ελλάδα με την τρόικα ανα- μενόταν να θέσει ο Γεργκ Άσμουσεν, το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , στις επαφές που θα έχει σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Άσμουσεν, στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έως τον Ιανουάριο του 2012, είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ενεργό εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και στο PSI και θεωρείται ένας από τους θιασώτες της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. Κουβαλώντας στις βαλίτσες του τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ειδικά το Αναπτυξιακό Σύμφωνο που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν αναμένεται να περιγράψει στις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη ένα πλαί σι ο διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει δράσεις στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, αλλά και συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας.


Ο Σοσιαλδημοκράτης γερμανός αξιωματούχος έχει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίσει λανθασμένη τη διαμάχη σχετικά με την ανάπτυξη ή τη λιτότητα υποστηρίζοντας ότι τα υφιστάμενα προβλήματα σε Ελλάδα και ευρωζώνη πρέπει να καταπολεμηθούν με τα υπάρχοντα εργαλεία (δημοσιονομικό σύμφωνο, EFSF, ESM).


ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥΣύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο γερμανός αξιωματούχος κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Αθήνα θα επιδιώξει να έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Σε αυτές θα ενημερωθεί για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις βασικές αλλαγές που επιδιώκει να επιφέρει στο Μνημόνιο η κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο ο μειλίχιος Γεργκ Ασμουσεν δεν θα συνηγορήσει εύκολα στο αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να είναι δηκτικός ως προς τις ελληνικές παραλείψεις.


Προ ημερών δήλωσε ότι «αν κάποιος ασκεί πιέσεις ώστε να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα πρέπει να έχει και την ειλικρίνεια να παραδεχθεί ταυτόχρονα πως για όσο διάστημα η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτογενές έλλειμμα, μια επέκταση των δημοσιονομικών στόχων θα σημάνει αυτόματα πρόσθετη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης». Αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη αναμενόταν να «παζαρέψει» (τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων) ο ευρωπαίος αξιωματούχος ζητώντας μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, άρση των στοιχείων ακαμψίας του συστήματος καθορισμού των μισθών στο Δημόσιο, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (κλειστά επαγγέλματα) και μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης με δικαιότερη κατανομή των βαρών.


Αλλωστε στην τελευταία ακρόασή του για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ασμουσεν παραδέχθηκε ότι το φάρμακο για τη χώρα είναι πικρό, αλλά ο ασθενής θα ανακτήσει μόνον αν ακολουθήσει τη συνταγή.


ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ


Εξάλλου ο κ. Ασμουσεν δεν απέκλεισε μιλώντας χθες στην «Καθημερινή» το ενδεχόμενο να γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα αφορά τον λεγόμενο επίσημο τομέα, δηλαδή τα δάνεια της τρόικας, σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλουν. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε αίσθηση στα γερμανικά μέσα ενη- μέρωσης. Ο ίδιος ωστόσο διατήρησε επιφυλάξεις ως προς το αν θα μπορούσε να γίνει επέκταση κατά δύο χρόνια του ελληνικού προγράμματος (Μνημονίου), δεδομένου ότι αυτό θα απαιτούσε επιπλέον χρηματοδότηση.


Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"