Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Barclay's Μάρκους 'Ειτζις έπειτα από τις επικρίσεις για την εφαρμογή πολιτικής χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor στη διατραπεζική αγορά, ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας έφεραν στο φως απαράδεκτες συμπεριφορές στους κόλπους της τράπεζας και κατάφεραν καταστροφικό πλήγμα στην υπόληψη της Barclay's», δήλωσε ο Μάρκους Έιτζις και πρόσθεσε ότι «οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι μας εξαπατήθηκαν και λυπούμαι πραγματικά για αυτό», δήλωσε ο κ. 'Ειτζις μέσω ανακοίνωσης Τύπου.


Ο ίδιος δηλώνει ότι η υπόθεση για τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor επέφερε «ολέθριο πλήγμα» στην αξιοπιστία της τράπεζας και τονίζει ότι «ελπίζω οι ευθύνες να σταματήσουν σε μένα».


Η υπόθεση αφορά συμβιβασμό ύψους 290 εκατ. στερλινών (360 εκατ. ευρώ) στον οποίο συμφώνησε να προχωρήσει η Barclay's με τις αρμόδιες χρηματοοικονομικές αρχές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετά από καταγγελίες περί χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor, τα οποία διέπουν παράγωγα συμβόλαια αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς και χρησιμοποιούνται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον εταιρικό δανεισμό.


Στο πλαίσιο των ιδίων καταγγελιών ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Μπόμπ Ντάϊαμοντ έχει κληθεί να παράσχει διευκρινήσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, την Τετάρτη, στο Λονδίνο.