Τη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης) στο 0,75% αναμένουν 57 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν αυτή την εβδομάδα βοήθεια από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για να ενισχύσουν την ηρεμία στις αγορές μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.


Βάσει του δημοσιεύματος η ΕΚΤ έχει ένα ιστορικό δράσης μετά από πολιτικές αποφάσεις, προχωρώντας σε αγορές ομολόγων μετά από συμφωνίες προγραμμάτων διάσωσης και τη χορήγηση τριετών δανείων χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς στις τράπεζες της Ευρωζώνης.


Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ οδήγησε στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εφέτος της ισοτιμίας του ευρώ και της τιμής των ισπανικών ομολόγων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να θέσουν τις βάσεις για μία τραπεζική ένωση και να σπάσουν τον φαύλο κύκλο μεταξύ των κρατικών χρεών και των τραπεζικών χρεών. Η επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας διευκολύνει τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, καθώς περιορίζονται οι πιέσεις στις τιμές.