«Απειλείται πλέον η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος αξιολογεί αρνητικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Handelsblatt, ο κ. Ζιν σημειώνει ότι η Γερμανία διέσωσε τις βρετανικές και τις γαλλικές τράπεζες και ανέλαβε τα βάρη των τραπεζών της νότιας Ευρώπης.

Αναφερόμενος στους επενδυτές παγκοσμίως, ο ίδιος τόνισε ότι οι αγορές ηρέμησαν, «έφθασαν σχεδόν σε σημείο ευφορίας», καθώς «οι επενδυτές βρίσκονταν ένα βήμα από την άβυσσο και σώθηκαν».

Επιπλεόν, τις αποφάσεις της Συνόδου ο γερμανός οικονομολόγος τις αποδίδει σε «τεράστια πίεση που ασκήθηκε στην Άγγελα Μέρκελ, την μεγαλύτερη που έχει ασκηθεί μεταπολεμικά σε Γερμανό Καγκελάριο», αλλά και στην προσπάθεια ενοχοποίησης της Γερμανίας.

«Για να πάρουν τα χρήματά μας, μας κατηγόρησαν για αυτοκρατορικές βλέψεις και προειδοποίησαν για το μίσος που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των λαών. Η Καγκελάριος δεν άντεξε στην πίεση και υπέκυψε», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι «το λάθος έγινε τον Μάιο του 2010 με την δημιουργία του EFSF», ενώ θεωρεί ότι «οι Γερμανοί πολίτες, τα χρήματα των οποίων θέλουν να πάρουν, μπορούν πλέον να ελπίζουν μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο».