Την πρόθεση της Φινλανδίας και της Ολλανδίας να μπλοκάρουν το μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης ώστε να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα σε δευτερογενείς αγορές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με την φινλανδική κυβέρνηση, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής σε μέτρα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσής τους και για τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, όμως λίγες λεπτομέρειες έκαναν γνωστές αναφορικά με τη χρήση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).


Ωστόσο, «η αγορά ομολόγων εκ μέρους του ΕΜΣ σε δευτερογενείς αγορές θα απαιτήσει ομοφωνία και αυτή μοιάζει απίθανη επειδή η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι εναντίον» αναφέρει η φινλανδική κυβέρνηση σε μια έκθεση προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή.


Παράλληλα, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις διαμαρτυρίες σχετικά με το ταμείο διασώσεων ESM την Τρίτη 10 Ιουλίου.