Τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 100.000 άτομα μέχρι το 2014 εξετάζει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Βάσει του δημοσιεύματος «φέτος ο συνολικός αριθμός των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων, περίπου 3,5 εκατομμύρια, πρόκειται να μειωθεί κατά σχεδόν 10.000, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα ακολουθήσουν άλλες 90.000 εργαζόμενοι».
Ακόμα, τα ειδικά κουπόνια που δίδονται κατά παράδοση για να καλύπτονται τα έξοδα του γεύματος των υπαλλήλων θα περιοριστούν, όπως φαίνεται στα 7 ευρώ, ενώ δεν τίθεται θέμα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, κατάργησης ή περικοπής του δέκατου τρίτου μισθού.


Η μείωση των απασχολούμενων στο δημοσιοϋπαλληλικό τομέα αναμένεται να επιτευχθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και με σειρά συνταξιοδοτήσεων που θα συνοδευτούν από ειδικά μέτρα στήριξης. Ένα από τα μέτρα αυτά, μετά την αποχώρηση των ενδιαφερομένων από την δουλειά, αναμένεται ότι θα είναι η καταβολή του 80% του μισθού για δυο χρόνια, μέχρι την κανονική χορήγηση της σύνταξης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα το σύνολο του ιταλικού Τύπου, πρόκειται να περικοπεί το 20% των ανωτέρων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών του δημόσιου τομέα.


Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους εργαζόμενους που απασχολούνται μόνο στα υπουργεία, όπως διαρρέει από το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης, ο συνολικότερος στόχος που έχει τεθεί (χωρίς, όμως, σαφές χρονοδιάγραμμα) είναι η μείωση του αριθμού τους κατά περίπου 180.000 άτομα, που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό της τάξης του 10%.