Πραγματοποιήθηκε η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που είχε παρακρατήσει η Τρόικα από τη δόση του Μαΐου, όπως έγινε γνωστό σήμερα μετά τη διυπουργική σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία για την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας. 

 

Ήδη καταβλήθηκε ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ ως δόση της Ελλάδας προς τον μηχανισμό στήριξης ESM και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. 

 
«Πήραμε το 1 δισ. και δώσαμε τα 450 εκατ. στο EFSF», δήλωσε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η αποδέσμευση έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως είχαν προαναγγείλει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Όσον αφορά στα θέματα της συνεδρίασης η βασική θέση που διατυπώθηκε, ήταν ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα», διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα». Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», αυτό, επισήμαναν επίσης οι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Εάν με μία άλλη "συνταγή" πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη "συνταγή"», είπαν χαρακτηριστικά. Ερωτηθέντες δε, εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».


Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να ορκισθεί την προσεχή Πέμπτη, θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, με αντικείμενο τα προβλήματα που υπάρχουν στη ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «υπήρξε πρόοδος» κατά τη συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.


Τέλος, σημειώνεται ότι στη σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, οι γενικοί γραμματείς ΥΠΕΚΑ Μανούσος Βολουδάκης και Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.