Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμεωπίζει η αγορά ενέργειας ζήτησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Τις επόμενες εβδομάδες όπως είπε θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, με επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς το οποίο, όπως ανέφερε, σε κάποια σημεία δεν λειτούργησε και χρειάζεται τροποποιήσεις.


Από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Α. Καλλιτσάντσης προειδοποίησε για κίνδυνο περικοπών στην ηλεκτροδότηση, κατάρρευση της αγοράς και μπλακ άουτ αν δεν αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ρευστότητας. Έκανε λόγο για δομικές και διοικητικές στρεβλώσεις στην αγορά, στις οποίες περιέλαβε τα τιμολόγια λιανικής τα οποία όπως είπε δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τις υψηλές χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς, το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ, κ.α.

Ζήτησε δε πενταετές πρόγραμμα αντιμετώπισης των στρεβλώσεων αυτών, με προτεραιότητα στη διασφάλιση της ρευστότητας.