Σκληρές διαπραγματεύσεις αρχίζει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο αρχής γενόμενης της επίσκεψης του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον επικεφαλής της Task Force προκειμένου να εξετάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας με τη χρήση των κοινοτικών κεφαλαίων και των επενδύσεων.

Εξάλλου αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντ. Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας κ.Ανδρ. Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ράιχενμπαχ κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist θα αναφερθεί στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, τόσο με κονδύλια όσο και με δράσεις προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η οικονομία από την ύφεση. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη τόνωσης της οικονομίας με αναπτυξιακά μέτρα αφού ήδη οι στόχοι του μνημονίου έχουν αποτύχει.


Εξάλλου, χθες ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, με αντικείμενο τα προβλήματα που υπάρχουν στη ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «υπήρξε πρόοδος» κατά τη συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Τα «δύσκολα» όμως για τον υπουργό Οικονομικών αρχίζουν την Πέμπτη όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας. Στην προσπάθεια διεκδίκησης της διετούς παράτασης του μνημονίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC) και του κλεισίματος ζημιογόνων κρατικών Οργανισμών και θα αναφερθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την κατάρτιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σχετικά θέματα: Έρχεται με «άγριες» διαθέσεις η τρόικα- Νέα μέτρα, φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα 


Συντάξεις και μισθοί στο «στόχαστρο» της τρόικας