current views are: 1

3 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση09:24

Ράιχενμπαχ: Κρίσιμη η κατάσταση για την Ελλάδα

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη» δήλωσε ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Δημοσίευση 09:24’
αρθρο-newpost

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη» δήλωσε ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη» δήλωσε ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα, αύριο, για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσβατοι δρόμοι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε…» τόνισε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις, η επιτυχία δεν είναι απόλυτη εάν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Ράιχενμπαχ έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από την ΕΕ για να στηριχθεί η Ελλάδα και για να αρθεί το πρόβλημα πρόσβασης σε κονδύλια. Για τον λόγο αυτό επεσήμανε ότι, τα μέτρα που θα προτείνει τους επόμενους μήνες η Ομάδα Δράσης πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Ο ίδιος χαρακτήρισε, επίσης, πολύ σημαντικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη.

Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα ρωτηθείς για το αν θα πρέπει η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα να συνοδεύεται από απολύσεις ο κ. Ράιχενμπαχ είπε πως από το πλεόνασμα των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες για να αποφευχθούν νέες προσλήψεις.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «το καθεστώς των δημοσιών υπαλλήλων είναι ένα ζήτημα υψηλά πολιτικό. Είναι καθήκον και υποχρέωση του κράτους να εκτελούνται οι υποθέσεις του από μόνιμους υπαλλήλους».

Οι επτά προτεραιότητες

«Κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ επτά προτεραιότητες. Συγκεκριμένα:

– Διαχείριση των εσόδων. Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, καταβάλλεται κοινή προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων Δανών, Ολλανδών και Γάλλων. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελβετία.

– Δημόσιος τομέας.
Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ αλλά και από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες να υπάρξει διυπουργική δομή για γρήγορη λήψη αποφάσεων κάτι που εξετάζεται από την ελληνική Κυβέρνηση.

– Μείωση διοικητικού βάρους κατά 25% τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με ΟΟΣΑ για μείωση των διοικητικών διαδικασιών σε 13 τομείς της Οικονομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 7 ετών, με στόχο να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25%.

– Μείωση γραφειοκρατίας.
Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.

– Απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, εν τούτοις υπάρχει ακόμη καθυστέρηση σε σχέση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Για τον λόγο αυτό η Ομάδα Δράσης είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα.

– Ο έλεγχος των περιορισμών των επιχειρήσεων για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα, σε τέσσερις τομείς. Οικοδομή, Τουρισμός, Λιανική και Χονδρική πώληση.
Ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΟΟΣΑ και της Ομάδας Δράσης για αντιμετώπιση διαφόρων στρεβλώσεων στην αγορά λιανικής. Για τον λόγο αυτό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα εργαστεί τους επόμενους επτά μήνες για να γίνει ποιοτικός έλεγχος της νομοθεσίας και να αρθούν τα βασικά εμπόδια.

– Βελτίωση εξαγωγών. Έχει ήδη υποβληθεί από τον Απρίλιο έκθεση για τις διοικητικές πολυπλοκότητες, ιδιαίτερα στα σύνορα και στα τελωνεία. Στόχος είναι να μειωθούν οι άδειες και τα πιστοποιητικά από εκατοντάδες που είναι σήμερα σε λίγες δεκάδες μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, καταφθάνει στην Ελλάδα εντός του μήνα πολυμελής ομάδα τεχνοκρατών από την Ολλανδία για να δώσουν τις συμβουλές τους προς τον καλύτερο τρόπο δόμησης των εξαγωγών.

Ν. Μηταράκης: Στοίχημα η σταθεροποίηση και ανάπτυξη

«Το στοίχημα είναι να επιτευχθεί σταθεροποίηση και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αυτή η κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «έχουμε λίγο χρόνο για να παράξουμε και να δείξουμε απτά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Μάλιστα τόνισε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
«Συζητάμε λοιπόν, τις αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος, οι οποίες από μόνες τους δεν θα βελτιώσουν το πρόγραμμα, εάν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας» είπε.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη άμεσα το φορολογικό σύστημα να γίνει σταθερό. «Κομβικός στόχος, είναι να έρθουν επενδύσεις και κεφάλαια στην Ελλάδα και η χώρα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές για τους επενδυτές» είπε. Αναφερόμενος στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες σημείωσε ότι προωθείται η δημιουργία τους με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, σημαντικό κρίνεται από τον ίδιο η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, αλλά και η προ αδειοδότηση στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί μέσω αυτής επιτυγχάνεται αύξηση της αξίας για την κρατική περιουσία.


σχετικα αρθρα