Δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστας Μητρόπουλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο τους τελευταίους 11 μήνες, από την ίδρυση του ταμείου μέχρι και σήμερα, υλοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο νομικής και τεχνικής προετοιμασίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίησή τους, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 ολοκληρώθηκαν 4 αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά.


Ταυτόχρονα, στην αγορά έχουν τοποθετηθεί 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις [Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου], σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις [28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ], οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 [λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες] ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.


Το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων έχει ως στόχο να προσελκύσει σημαντικά διεθνή κεφάλαια που θα επενδυθούν κυρίως στις υποδομές και στην ανάπτυξη γης. Το χαρτοφυλάκιο υποδομών περιλαμβάνει λιμάνια, αεροδρόμια, ύδρευση και αποχέτευση, αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα επενδύσεων περίπου 8 δισ. ευρώ στα προσφερόμενα περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.


Στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, πάνω από 18 δισ. ευρώ μπορεί να επενδυθούν στην ανάπτυξη γης σε έργα ορόσημα, όπως η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, μέχρι και σε συγκεκριμένες μεσαίου μεγέθους επενδύσεις στον τουρισμό.


Μιλώντας ιδιαίτερα για το Ελληνικό, ο κ. Μητρόπουλος, επισήμανε ότι είναι το μεγαλύτερο εν εξέλιξη έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 5,5 δισ. ευρώ και θα αλλάξει την Αθήνα. Για τα 10 χρόνια κατασκευής του εκτιμάται θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά μέσο όρο 0,3% το χρόνο, προσθέτοντας περίπου 15.000 θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αυτήν την περίοδο το μοναδικό μέσο προσέλκυσης Ξένων 'Αμεσων Επενδύσεων (FDI) προς την χώρα. Η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους μεγαλύτερου των 25 δισ. ευρώ στην περίοδο μέχρι το 2020, που με τη σειρά τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα αυξήσουν συνολικά το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα προσθέσουν 150.000 νέες θέσεις εργασίας σε αυτήν την περίοδο.

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι έχει, επίσης, γίνει και σημαντική προσπάθεια προώθησης των αποκρατικοποιήσεων στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, η οποία οδήγησε ήδη σε 17 ενδιαφερόμενους για τη ΔΕΠΑ, 9 για το Ελληνικό, 3 για τα Κρατικά Λαχεία και 3 για το ΙΒC.