current views are: 1

3 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση13:32

ΕΕ: Αντιδράσεις για το βέτο Φινλανδίας

Μετά το σάλο που ξέσπασε η ολλανδική Γερουσία ενέκρινε τελικά την εισαγωγή του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Δημοσίευση 13:32’
αρθρο-newpost

Μετά το σάλο που ξέσπασε η ολλανδική Γερουσία ενέκρινε τελικά την εισαγωγή του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Μετά το σάλο που ξέσπασε η ολλανδική Γερουσία ενέκρινε τελικά την εισαγωγή του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τα πενήντα από τα εβδομήντα πέντε μέλη της Γερουσίας ψήφισαν υπέρ του ESM ακυρώνοντας στην ουσία την χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Φινλανδικής κυβέρνησης για μπλόκο Φινλαδίας και Ολλανδίας στον μηχανισμό.

Νωρίτερα στο ευρωκοινοβούλιο ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές οι οποίοι επέκριναν τις δύο χώρες διότι όπως είπαν μοιάζουν να υπαναχωρούν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Στον αντίποδα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να ικανοποιήθηκε από την εξέλιξη αυτή και έσπευσε να δηλώσει πως η αντίδραση της Φινλανδίας πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα, στην Μαδρίτη ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). «Τα συμπεράσματα τα οποία υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ήταν “σαφή” και υιοθετήθηκαν “με ομοφωνία», επέμεινε.

«Οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας προφανώς δεν άκουγαν. Λένε κάτι διαφορετικό στις χώρες τους από ό,τι στις Βρυξέλλες», είπε ο Χάνες Σβόμποντα, ηγέτης της σοσιαλιστικής παράταξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας στην ολομέλεια του σώματος στο Στρασβούργο, στη Γαλλία και τους κάλεσε «να εφαρμόσουν και να αναγνωρίσουν αυτό στο οποίο συμφώνησαν στις Βρυξέλλες».

Πάντως από την μεριά της η Κομισιόν έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα τονίζοντας μέσω ενός εκπροσώπου της ότι ο ΕΜΣ προβλέπεται από το καταστατικό του ότι θα μπορεί, εάν το εγκρίνουν κράτη-μέλη που διαθέτουν το 85% του κεφαλαίου του, να εγκρίνει μέτρα «όταν απαιτούνται επείγουσες αποφάσεις για να προασπιστεί το ευρώ». Η Φινλανδία και η Ολλανδία προβλέπεται να εισφέρουν το 7,5% του κεφαλαίου του ΕΜΣ.


σχετικα αρθρα