Η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένει «χλιαρή», τόνισε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας παράλληλα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας το 2012 και το 2013, όπως μεταδίδει το Reuters. 

 

Ειδικότερα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2012 στο 2% από 2,1% και για το 2013 στο 2,25% από 2,4%. 


Στην έκθεση του για την οικονομία των ΗΠΑ, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης και της αβεβαιότητας για τα δημοσιονομικά σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης. 


«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» (fiscal cliff) και η ανάγκη να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους, ώστε να ακολουθηθεί ένας ρυθμός μείωσης του ελλείμματος που δεν θα εξασθενίσει την οικονομική ανάπτυξη», τονίζει το Ταμείο. 

 
Όσον αφορά στις αρνητικές επιπτώσεις από μια κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ κυρίως μέσα από μια γενικευμένη αποστροφή ρίσκου και τη μείωση της ζήτησης στην ευρωζώνη, η οποία θα πλήξει τις αμερικανικές εξαγωγές.Βλέπει ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2012


Με ρυθμό 1% θα αναπτυχθεί η γερμανική οικονομία το 2012, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.


Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6% το 2012.


«Μετά την υποχώρηση στο τέλος του 2012, υπάρχουν οι συνθήκες στη Γερμανία για μια ανάκαμψη με κινητήριο μοχλό την εσωτερική ζήτηση», υπογράμμισε το ΔΝΤ. 


«Το βαρίδι της περσινής υποχώρησης στην εξωτερική ζήτηση υποχωρεί, ενώ οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά εργασίας συνεχίζουν να ενισχύονται», πρόσθεσε. 


Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια κλιμάκωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αποτελούν σημαντικά καθοδικά ρίσκα.