Πρόστιμα 382 εκατ. δολαρίων επέβαλε το δικαστήριο της Βραζιλίας στη γερμανική εταιρεία χημικών προϊόντων BASF και τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell.


Οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν τα πρόστιμα σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για πρώην υπαλλήλους τους σε ένα εργοστάσιο φυτοφαρμάκων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους. 


Η BASF θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους ενάγοντες και τη Shell, ώστε να βρεθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως ανακοίνωσε.


«Η Shell δεν συμφωνεί με την απόφαση», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, αλλά σημείωσε ότι θα συμμορφωθεί με αυτήν, έως ότου εκδικαστούν οι εφέσεις από τα ανώτερα δικαστήρια. 


Στην ετήσια έκθεσή της η BASF υποστήριζε ότι η Shell λειτουργούσε το εργοστάσιο στην κοινότητα Παουλίνια μέχρι το 1995, όταν το πούλησε στην αμερικανική Cyanamid. Η BASF, που το αγόρασε με τη σειρά της το 2000, ισχυρίζεται ότι ο χώρος είχε μολυνθεί από την εποχή που οι εγκαταστάσεις ανήκαν στην Shell και έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της.

  
Τον Αύγουστο του 2010 ένας δικαστής είχε διατάξει την BASF και την Shell να πληρώσουν αποζημιώσεις ύψους 490 εκατομμυρίων ευρώ (616 εκ. δολάρια). Η σημερινή απόφαση ορίζει ότι τα 382 εκ. δολάρια από το ποσό αυτό θα πρέπει να πάνε στο ταμείο αποζημιώσεων των εργατών.