Την πρώτη του γνωριμία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα έχει σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ενώ η συνάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στις 11:00 π.μ.

Στο επίκεντρο των επαφών θα εξετασθούν σε πρώτη φάση τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, το βάθος της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας, ενώ σε ξεχωριστές συσκέψεις θα αναλυθεί η πορεία των εσόδων και των δαπανών.


Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης καθώς επίσης και τα νέα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης.


Όπως έχει ήδη γράψει το moneypost.gr το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο και η συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.


Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα για την αποφασιστικότητα της να τηρήσει τους στόχους του μνημονίου αλλά και να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.
Παραλλήλως θα προβληθεί η δέσμευση για την ταχεία κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.


Στην πορεία των συζητήσεων θα τεθούν στο τραπέζι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης συνεργασίας (μειώσεις μισθών-συντάξεων, απολύσεις, εργασιακά) και θα αναφερθεί η ανάγκη για επιμήκυνση της προσαρμογής κατά δύο έτη, που σημαίνει χαλάρωση της λιτότητας, εφόσον τα μέτρα 14 δισ. ευρώ θα απλωθούν σε βάθος τετραετίας (2013-2016) αντί για τη διετία 2013-2014.