Τον δικό της τοποτηρητή ετοιμάζεται να ορίσει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθώντας το παράδειγμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν ήδη από καιρό ορίσει τους δικούς τους.
Σύμφωνα με τα Νέα, η εν λόγω απόφαση ελήφθη προ πενταμήνου, οπότε υιοθετήθηκε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και στόχος είναι μεταξύ άλλων η ώσμωση τής υπό τον Ράιχενμπαχ Ομάδας Δράσης με τις δομές της τρόικας.

Προς τον σκοπό αυτό, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ορίσουν στο εγγύς μέλλον ένα κοινοτικό τεχνοκράτη ο οποίος έχοντας την έδρα του στην Αθήνα θα αναλάβει τον συντονισμό των υπηρεσιών της Ομάδας Δράσης με τις αντίστοιχες της Επιτροπής. Η καθυστέρηση του ορισμού του δεν είναι άσχετη από την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα, αν και τα υπόλοιπα μέλη του μόνιμου κλιμακίου της Επιτροπής στην Αθήνα έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Ο εν λόγω τεχνοκράτης θα συνεργάζεται με τον επικεφαλής της ομάδας των υπαλλήλων της Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς και θα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, της οποίας ως γνωστόν προΐσταται ο Όλι Ρεν. Αποστολή των εγκατεστημένων στην Αθήνα ευρωκρατών είναι η διαρκής ενημέρωσή τους για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το Μνημόνιο, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να τεθεί τέλος στο ανά τρίμηνο θρίλερ επισκέψεων της τρόικας στην Ελλάδα.