Πολύ ακριβά μας κοστίζει η κάθε επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας για την αξιολόγηση της πορείας της εγχώριας οικονομίας.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου οι επισκέψεις της τρόικας είχαν πάντα ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση εξαιρετικά δυσάρεστων και επίπονων νέων μέτρων, με άμεσο αντίκτυπο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ανακοινώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να φοβίζουν τον καταναλωτή και να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εγχώριο εμπόριο.


Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ η κάθε επίσκεψη της Τρόικας στη χώρα μας στοιχίζει ακριβά στην ελληνική αγορά, αφού μειώνει τον τζίρο έως και 11%, καταγράφοντας στις 12 επίσημες επισκέψεις τους τη διετία 2010-12 συνολικές απώλειες που ξεπερνούν τα 2 δισ.


Χρησιμοποιώντας δεδομένα για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο (ΔΚΕ) - ο δείκτης «παρουσιάζει την εξέλιξη της αγοράς αγαθών» - και τη χρονική στιγμή ανακοινώσεων και εφαρμογής των νέων μέτρων παρατηρείται μία συσχέτιση μεταξύ τους. Έτσι, πέρα από τη διαμόρφωση του ΔΚΕ σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού διαθέσιμου εισοδήματος, συνεπώς και της κατανάλωσης, φαίνεται πως οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων όξυναν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα επιδεινώνοντας την εμπιστοσύνη στην αγορά.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ οι ανακοινώσεις των μέτρων και η πορεία του ΔΚΕ για την περίοδο Απριλίου 2010 - Απριλίου 2012 προκύπτει ότι τον Μάιο του 2010 οπότε και υπεγράφη το Μνημόνιο ο ΔΚΕ υποχώρησε κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η πρώτη επικαιροποίηση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2010 που συνοδεύτηκε με περικοπές δημοσίων επενδύσεων, υστέρηση φορολογικών εσόδων κλπ. στοίχισε στην αγορά 6,54%. Η δεύτερη επικαιροποίηση τον Νοέμβριο του 2010 μείωσε το ΔΚΕ κατά 5,18% και η τρίτη επικαιροποίηση (Φεβρουάριος 2011) στοίχισε μόλις 1,04%.


Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης το πρόβλημα που δημιουργείται στο λιανεμπόριο είναι ότι η 13η επίσκεψη της Τρόικας στην Ελλάδα, πραγματοποιείται δέκα μόλις ήμερες πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων. «Από τη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων δυστυχώς συμπτωματικά μας επισκέπτεται και πάλι, τη περίοδο των θερινών» είπε και πρόσθεσε πως «οι προσδοκίες των έμπορων από τη φετινή καλοκαιρινή αγορά είναι πολλές και οι θερινές εκπτώσεις αποτελούν μια ακόμα ελπίδα τόνωσης της αγοράς». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ο κ. Κορκίδης «επειδή λοιπόν αποδεδειγμένα η Τρόικα βλάπτει σοβαρά την ελληνική αγορά συμφωνούμε με την πρόταση, οι όποιες συναντήσεις της Νέας Κυβέρνησης με την Παλαιά Τρόικα να γίνονται στις Βρυξέλλες».