Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την υποστήριξη των ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης απαιτεί την «πλήρη στήριξη» των χωρών της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Γκίντο Βεστερβέλε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, o γερμανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις αμφιβολίες της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας για το μέρος της συμφωνίας που προβλέπει την αγορά ισπανικών και ιταλικών τίτλων χρέους σπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στη δευτερογενή αγορά, είπε:


«Αυτό που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ισχύει. Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών ως προς την ικανότητα να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη. Το σημαντικό για πολιτικούς και συνταγματικούς λόγους είναι όλα τα βήματα για την έξοδο από την κρίση να γίνουν με την πλήρη δέσμευση των εθνικών κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων».


«Μόνο αν εμείς οι Ευρωπαίοι παραμείνουμε ενωμένοι θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση», τόνισε. Ο κ. Βεστερβέλε δεν θεωρεί ότι η Σύνοδος Κορυφής ανέτρεψε τις ισορροπίες στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι «η στενή σύμπραξη ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία υπήρξε πάντοτε το ισχυρό σημείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα παραμείνει στο μέλλον. Για το Βερολίνο, αυτό δεν αποκλείει κανέναν, διότι, για τη Γερμανία, είναι σημαντική η συνεργασία με τις άλλες χώρες σε βάση ισοτιμίας».


Όσον αφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, μέσω της έκδοσης ομολόγων, ο κ. Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι «θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα που θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ιδέα. Δεν αποτελεί στόχο της Γερμανίας ούτε σε μακροπρόθεσμη βάση. Η υπερβολικά περιορισμένη αλληλεγγύη θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη, αλλά το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική αλληλεγγύη».