«Στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία υπάρχει ξεκάθαρη ύφεση αλλά, παρά την κατάσταση αυτή, συνεχίζουν να εφαρμόζονται πολιτικές περικοπών- ενισχύεται, δηλαδή, ο συγκεκριμένος οικονομικός κύκλος» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, ο Πέτερ Μπόφιγκερ, σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ για οικονομικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Μπόφιγκερ στη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής δεν αποφασίσθηκε καμία αλλαγή σχετικά με το θέμα αυτό. «Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες και το δημόσιο χρέος, αλλά δεν ακούσαμε παρεμβάσεις για το πώς να σταματήσει η πολιτική που ενισχύει την ύφεση».


Ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών θεωρεί ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος «η ύφεση, στην Ιταλία και στην Ισπανία, να γίνει ακόμη εντονότερη και να διευρυνθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των τραπεζών και των προβλημάτων της δημόσιας οικονομίας» και γι αυτό «θα έπρεπε να αποφασιστεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα περιστολής των εξόδων μέχρις ότου ξεπερασθεί η φάση αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης».


Ο Π. Μπόφιγκερ, συμπληρώνει, τέλος ότι «το σύμφωνο για την ανάπτυξη είναι απόλυτα ανεπαρκές», ενώ σχετικά με μια υποτιθέμενη ιταλογερμανική αντιπαλότητα θεωρεί ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους, διότι, στο παιχνίδι αυτό, ή θα κερδίσουν και οι δύο χώρες ή διαφορετικά, τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία σίγουρα θα βγουν χαμένες».