Με έρευνα εναντίον του πρώην προέδρου της Bankia, Rodrigo Rato, αλλά και 32 ακόμη στελεχών της, άνοιξε την υπόθεση της τράπεζας το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται νομικές πηγές. 

 

Καταναλωτικές ομάδες και μέτοχοι της Bankia έχουν στραφεί στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διεξαχθεί ποινική έρευνα. 
 

Η αγωγή κατατέθηκε από ένα από τα μικρότερα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, το οποίο κατηγορεί τα στελέχη της τράπεζας, για απάτη, χειραγώγηση τιμών και πλαστογράφηση λογαριασμών.


Το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας αξίωσε από τον Rato και τα άλλα στελέχη που κατηγορούνται να παρουσιαστούν ενώπιόν του και από τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνεθ, να παρουσιαστεί ως μάρτυρας.


Η κυβέρνηση ανέλαβε τη διεύθυνση της Bankia τοn Μάιο, όταν κατέστη σαφές ότι η τράπεζα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απώλειες που υπέστη λόγω του δανεισμού αδιακρίτως κατά την άνθιση της αγοράς ακινήτων, στην οποία επήλθε κραχ πριν από τέσσερα χρόνια. Η Ισπανία αναγκάστηκε να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη διάσωση των τραπεζών της.

Σημειώνεται ότι ο Rodrigo Rato είναι μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Ισπανίας, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και γενικός διευθυντής του ΔΝΤ (2004-2007).