Στην προσπάθειά της να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012, η ισπανική κυβέρνηση τελειοποιεί ένα πακέτο περιστολής δαπανών και αύξησης φόρων, όπως μεταδίδει το Reuters. 

 

Το πρόγραμμα πιθανόν να συμπεριλαμβάνει αύξηση του βασικού φορολογικού συντελεστή, νέο φόρο ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μειώσεις αποδοχών στο δημόσιο, νέα τέλη κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους και άλλη μια δραστική μείωση των δαπανών σε υπουργεία και τοπικές υπηρεσίες, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση επί του θέματος. 


Ορισμένα από τα μέτρα αυτά ίσως ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της Μαδρίτης, η οποία θα λάβει τη μορφή μνημονίου και θα επικυρωθεί τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αλλα μέτρα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού.
 

Στόχος των νέων μέτρων λιτότητας είναι να μπορέσει η Ισπανία να πετύχει τους στόχους της για το έλλειμμα του 2012. Στοιχεία από το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν πως οι υστερήσεις στα έσοδα και τις δαπάνες καθιστούν δύσκολο τον τρέχοντα στόχο χωρίς νέες περικοπές.