Το θέμα της προσπάθειας της Κύπρου να εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία, τέθηκε στον Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, στην κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

 

Ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια «αντιπαράθεσης» με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης. Οι όροι του δανεισμού από τη Ρωσία είναι πιο ευνοϊκοί, είπε και τόνισε, ότι η Μόσχα ζήτησε μόνο ένα χαμηλό επιτόκιο. 


Έκπληξη προκάλεσε η στάση του κ. Σουλτς, ο οποίος έλαβε τον λόγο και απευθυνόμενος προς τον Ελβετό δημοσιογράφο, ρώτησε: «Θα ήθελα να υποβάλλω εγώ μια ερώτηση στον φίλο δημοσιογράφο και να μας πει πόσες είναι οι ρωσικές καταθέσεις στην Ελβετία και τι όρους θέτουν οι Ρώσοι προς τη δική του χώρα».


Αργότερα, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε προς την αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόταν στους όρους του προηγούμενου δανείου, καθώς επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεότερα ως προς τη χορήγηση νέου ρωσικού δανείου.