«Ενοικίαση μοτοσικλετών στις διακοπές: παλιοσίδερα πάνω σε ρόδες» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Αυτοκινητιστική Λέσχη Γερμανίας (ADAC) βάσει έρευνας που πραγματοποίησε το περιοδικό «Motorwelt» στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μια στις δύο επιχειρήσεις ενοικιάσεως μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, βαθμολογήθηκαν με 5 σε κλίμακα 1- 6 και με άριστα το 1. Συνολικά, στις εξεταζόμενες χώρες ένα στα πέντε καταστήματα δεν πέρασαν τα σχετικά τεστ.


Μάλιστα στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «χαοτική κατάσταση», όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις τεχνικής φύσης, αλλά και σχετικά με τα μισθωτήρια συμβόλαια, τις ασφαλιστικές καλύψεις, ακόμη και την παροχή κράνους μαζί με το δίκυκλο. Από τα 62 καταστήματα που ελέγχθηκαν στις πέντε χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, μόνον 6 απέσπασαν βαθμό 1, δηλαδή «πολύ καλά» και 25 βαθμό 2, δηλαδή «καλά».


Σε πίνακες που πλαισιώνουν το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά η αξιολόγηση ανά κατάστημα, με την επωνυμία και τον τύπο του δικύκλου που δοκιμάστηκε. Στις 10 επιχειρήσεις με τις καλύτερες επιδόσεις δεν υπάρχει ελληνική, ενώ στη λίστα με τις 10 χειρότερες, υπάρχουν τέσσερις από την Ελλάδα. Τη χαμηλότερη αξιολόγηση έλαβαν δύο εταιρείες από την Ελλάδα και μία από την Κύπρο.