Απαραίτητη έκρινε τη συνέχιση της διαχείρισης του εργασιακού κόστους για την ανάπτυξη ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Eξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση».

Σύμφωνα με τον Ράιχενμπαχ «η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια».


Όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, η χώρα μας ζήτησε βοήθεια από την Ομάδα Δράσης και από Μάρτη του 2012 εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία εργάζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο ενώ και η Ολλανδία ήδη έχει συμφωνήσει να δώσει τεχνική βοήθεια με εμπειρογνώμονες από τις εξαγωγικές ομοσπονδίες. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2012 σχεδιάζεται να προστεθούν νέες υπηρεσίες για να βελτιωθεί η εικόνα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές.


Οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα σημεία στα οποία υπάρχει εστίαση είναι τα εξής:
- Να εδραιωθεί μία εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη σε όλα τα επίπεδα
- Να απλοποιηθούν δραστικά οι διάφορες διαδικαστικές δραστηριότητες (αδειοδοτήσεις κλπ) Ως παράδειγμα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 150 διαφορετικά είδη πιστοποίησης ενώ στη Γαλλία είναι μόνο 35 ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και η μείωση ελέγχων καθώς παραμένει εμπόδιο να φτάσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πενταπλάσιας ευκολίας οι ίδιες διαδικασίες


Σε ότι αφορά στα τελωνεία σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση γραφειοκρατίας κατά 50% και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως τη Τελωνειακή Μεσιτεία, που, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. Επίσης, γνωστοποίησε ότι διοργανώνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ομάδα Δράσης δύο εργαστήρια για τις εξαγωγές στην Αθήνα στις 19 και 20 Ιουλίου 2012 προκειμένου να τεθεί το στίγμα των προτεραιοτήτων στην υπάρχουσα κατάσταση.


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας ανέφερε ότι πεποίθηση της νέας κυβέρνησης είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς. Οι παραδοσιακοί κλάδοι φαίνεται αν συρρικνώνονται στο διαμορφούμενο περιβάλλον και απαιτείται ο προσανατολισμός να στραφεί στην καινοτομία. Σημείωσε ότι «είμαστε και θα παραμείνουμε στην ΕΕ, όχι για να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες αλλά διότι αυτή είναι η προσταγή του ελληνικού λαού», ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αύξηση εξαγωγών και υπηρεσιών μαζί με την προσέλκυση επενδύσεων είναι βασικοί παράγοντες για την έξοδο της χώρας από την κρίση.


Σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα εντείνει τις προσπάθειες συνεργασίας με τις τράπεζες, τους εξαγωγείς και τους φορείς των εξαγωγών, για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον και σημείωσε ότι το 2011 τα γραφεία ΟΕΥ (εμπορικών ακολούθων) δέχθηκαν αύξηση αιτημάτων από επιχειρηματίες κατά 50% σε σχέση με το 2010, τα οποία ήταν αυξημένα 40% σε σχέση με το 2009.