Την παροχή οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή δανεισμού από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, την Αρχή Λιμένων και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή με τις διευθύνσεις των τριών ημικρατικών οργανισμών.

Ο γενικός διευθυντής της Αρχής Λιμένων Γιαννάκης Κόκκινος, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" και δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση αναφορικά με το βραχυπρόθεσμο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και αναζητήθηκαν τρόποι δανεισμού της μέχρι να εξασφαλίσει βοήθεια, ενδεχομένως από τον Μηχανισμό Στήριξης.


Εξήγησε ότι το κράτος ζητά βοήθεια υπό τη μορφή δανεισμού από τρεις ή και περισσότερους ημικρατικούς οργανισμούς για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος του δανείου.


Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εκδώσει ομόλογα διάρκειας τριών μηνών, στις 12 και στις 25 Ιουλίου, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και διερευνά τρόπους κάλυψης των αναγκών της.


Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ εξήγησε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα έχει στόχο τη δανειοδότηση με χαμηλό κόστος και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, διεξάγει επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον μηχανισμό και να αντλήσουν ρευστότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τη Ρωσία


Εν τω μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται και με τη Ρωσία τους όρους σύναψης ενός ενδεχόμενου δανείου.

Αυτό επισήμανε εκ νέου, το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η άσκηση πολυεπίπεδων εξωτερικών πολιτικών είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ΕΕ.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι αν οι ρωσικοί οικονομικοί όροι κριθούν συμφέροντες, η Κύπρος δεν θα το αγνοήσει.