Να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου καλούν διακεκριμένοι οικονομολόγοι της Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καθώς όπως τονίζουν η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel διακεκριμένοι Γερμανοί οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, απέστειλαν κείμενο έκκλησης προς την Άνγκελα Μέρκελ στο οποίο προειδοποιούν ότι «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο», ενώ υποστηρίζουν ότι η κυρία Μέρκελ «αναγκάστηκε» από τους εταίρους της να συναινέσει.


Προειδοποιούν δε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας απειλείται με βάρη ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη, καθώς προβλέπεται πλέον συλλογική ανάληψη της ευθύνης για τα χρέη των τραπεζών της Ζώνης του ευρώ.


«Είμαστε παγιδευμένοι», τονίζεται στο κείμενο, το οποίο, όπως αναφέρει το περιοδικό, αποτελεί μετεξέλιξη των αντιρρήσεων που εκφράζει εδώ και καιρό ο κ. Ζιν σε συντονισμένη δράση.


«Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», αντιτείνουν οι οικονομολόγοι και υποστηρίζουν ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) αλλά και η συζητούμενη εγγύηση των καταθέσεων δεν θα βοηθήσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα χρέη και εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι υπερχρεωμένες χώρες αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγεί διαρκώς σε νέες πιέσεις και σε διχόνοια μεταξύ των λαών.


Μάλιστα οι ίδιοι φαίνεται να υποστηρίζουν πως «θα υποφέρουν ακόμη και τα παιδιά και τα εγγόνια μας», ωστόσο η φράση αυτή σύμφωνα με το περιοδικό, απουσιάζει από το τελικό κείμενο της έκκλησης, ενώ και η κριτική προς την κυρία Μέρκελ είναι πιο ήπια. Σε αυτό το κείμενο σημειώνεται μόνο ότι «οι αποφάσεις στις οποίες υποχρεώθηκε η Καγκελάριος κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι λανθασμένες». Παραμένει ωστόσο η παραίνεση προς τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν στους αιρετούς εκπροσώπους τους, οι οποίοι, τονίζεται, «πρέπει να γνωρίζουν από ποιους κινδύνους απειλείται η οικονομία μας».


Μέρκελ: Καμία συμφωνία δεν υπερβαίνει τα όρια των ευρωπαϊκών συνθηκών


Η Γερμανία δεν έκανε καμία συμφωνία στην προηγούμενη σύνοδο της Ε.Ε. που να υπερβαίνει τα όρια των ευρωπαϊκών συνθηκών, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Οι αποφάσεις της συνόδου δεν προβλέπουν ότι κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη θα αναλάβει επιπρόσθετες ευθύνες, πρόσθεσε η κα. Merkel.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα. Merkel σημείωσε ακόμα ότι η απόφαση για την ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να ληφθεί γρήγορα, υποδεικνύοντας την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών.