Τρία ηχηρά όχι εισέπραξε η τρόικα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στη σημερινή τους συνάντηση, σύμφωνα με το Stockwatch.


Στους τεχνοκράτες των διεθνών οργανισμών που αποτελούν την τρόικα οι συνδικαλιστές ανέφεραν ότι ο κοινωνικός διάλογος, η ΑΤΑ και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης αποτελούν κόκκινη γραμμή.


Σε δηλώσεις μετά από την πρώτη συνάντηση τους με το κλιμάκιο της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν λύπη για τη χθεσινή στάση των εργοδοτικών οργανώσεων να θέσουν θέμα κατάργησης της ΑΤΑ προς τους τεχνοκράτες της τρόικα.


Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, είπε ότι «τονίσαμε προς τους τεχνοκράτες της τρόικα ότι δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση την κατάργηση της ΑΤΑ και αναλύσαμε τους λόγους».


Παράλληλα, τους διαβεβαιώσαμε ότι «μέσα από τον κοινωνικό διάλογο που χαρακτηρίζει την Κύπρο θα είμαστε ευέλικτοι να συνεχίσουμε το διάλογο με την υπουργό εργασίας και τους εταίρους μας για εκσυγχρονισμό και διατήρηση της ΑΤΑ».


Ο κ. Μωυσέως, διευκρίνισε ακόμη ότι η συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικα είχε διερευνητικό χαρακτήρα και το συνδικαλιστικό κίνημα ανέλυσε τα διάφορα θέματα που το απασχολεί ειδικότερα μετά την ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό».


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε ότι τόνισαν στους εκπροσώπους της τρόικα ότι είναι διαθέσιμοι για αντιμετώπιση των δυσκολιών της Κύπρου με ένα τρόπο όμως δίκαιο.


«Υποδείξαμε με έμφαση ότι αναμένουμε σεβασμό στην παράδοση της κυπριακής κοινωνίας για κοινωνικό διάλογο και συλλογική διαπραγμάτευση, ενώ ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε κατάργηση της ΑΤΑ και αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης».


«Ούτε την κατάργηση άλλων ζητημάτων που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.


Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου, ο οποίος επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο ραντεβού στην επόμενη επίσκεψη τους στην Κύπρο.


«Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε στρέβλωση ή κατάργηση της ΑΤΑ».


Αυτό που έχουν αντιληφθεί από τη μεριά τους είπε είναι ότι «διαπίστωσαν ότι στην Κύπρο υπάρχει διάλογος και συνεννόηση και ότι διατηρήσουμε τον κοινωνικό διάλογο κάτι που ζητήσαμε να συνεχιστεί».


Ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους στις δηλώσεις του εστιάστηκε στις ανησυχίες που μετέφεραν στο κλιμάκιο της τρόικα για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της έλλειψης ρευστότητας και των ψηλών επιτοκίων.


«Τους εξηγήσαμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπό έλεγχο και ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε από μόνοι μας όπως έχουμε δείξει δείγματα γραφής και σε άλλες δύσκολες περιόδους».


Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν αναμένουν από την τρόικα σκληρά μέτρα.