Σαφή προειδοποίηση για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη έστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί, ενώ η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. 

 

Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, καθώς παραδέχεται ότι η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη, παρόλο που υπήρξαν δύο γύροι φθηνών δανειών (LTROs) προς τις τράπεζες.  «Η μείωση της πιστωτικής επέκτασης αποδίδεται κυρίως σε εθνικούς παράγοντες και συνθήκες», σημείωσε.


Όσον αφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο διοικητής της ΕΚΤ τις καλωσόρισε, λέγοντας «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίξει τις νέες λειτουργίες του EFSF και του ESM», διαβεβαίωσε, ενώ εστιάζοντας στον μόνιμο μηχανισμό, τον ESM έκρινε αναγκαίο η Ευρωζώνη να πορευθεί με το τρέχον μέγεθός του (500 δισ. ευρώ).


Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η τραπεζική ένωση, που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, αποτελεί ένα βήμα για τη δημιουργία ενιαίας χρηματοοικονομικής αγοράς.


Σε άλλο σημείο, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι «είναι λάθος η ΕΚΤ να διοχετεύει άμεσα χρήματα στην αγορά, καθώς δίνει λάθος μηνύματα για τη φήμη της». 


Ακόμη, επισήμανε πως η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, ενώ ελήφθη σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων παροχής εγγυήσεων της ΕΚΤ. «Μειώνοντας το επιτόκιο σε δανεισμό και καταθέσεις θα βελτιωθεί η χρήση των κεφαλαίων των LTROs. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πιστωτική επέκταση. Αυτός ήταν και ο λόγος της ελαστικοποίησης των όρων παροχής εγγυήσεων της ΕΚΤ», πρόσθεσε.


Αλλά εξήγησε στη συνέχεια πως τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά. 
 

«Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί στην Ευρωζώνη», παραδέχθηκε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φέτος, αλλά εξήγησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού.

 


ΕΚΤ: Στο 0,75% μειώθηκε το βασικό επιτόκιο 


Νωρίτερα, η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 0,75% από 1%, για πρώτη φορά στην ιστορία της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 


Η ΕΚΤ προχώρησε αυτή την κίνηση, στην προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης όπου επικρατούν συνθήκες ύφεσης.


Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να ανακοινώσει περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα, όπως την αγορά κρατικών ομολόγων ή τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες.