Την περικοπή 4,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, ενέκρινε αργά χθες το βράδυ το
υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ξεκινώντας από την επικείμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης και την έκτακτη χρηματοδότηση για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων περιοχών της χώρας από τους πρόσφατους σεισμούς.


Οι περικοπές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 10,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 11 δισ. ευρώ το 2014, θα επιβραδύνουν την αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων του φόρου κατανάλωσης μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους και θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή της οικονομικής βοήθειας στη βιομηχανική περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, η οποία επλήγη το Μάιο από τους σεισμούς.

Το πακέτο προβλέπει τη μείωση νοσοκομειακών δαπανών, την περικοπή στο μισό του αριθμού των τοπικών κυβερνήσεων, τη σταδιακή μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των στελεχών του δημοσίου κατά 20%.

"Οι περικοπές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποβιβάσουν την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, αντ' αυτού στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και του βαθμού απόδοσης» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Μόντι.

Η μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας στο δημόσιο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τα οποία απειλούν με απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό απολύσεων και θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω παγώματος προσλήψεων και προγραμμάτων για την παρότρυνση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.