Μια εξομάλυνση των αγορών του κρατικού χρέους θα μπορούσε να χρειαστεί πολλά χρόνια καθώς οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται εκ των υστέρων, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε ανακοίνωσή του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, ο οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο τονίζει, είναι αρκετά δαπανηρή για τις πλουσιότερες χώρες.


«Τα μέτρα που περιέχονται στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής των ηγετών της ευρωζώνης θα μειώσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους φυγής κεφαλαίων και αποκλεισμού της πρόσβασης στις χρηματαγορές», αναφέρει ο Moody's.


«Αυτή η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν τη βούληση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν το σοβαρό και βαθιά επικίνδυνο για το χρέος σενάριο μιας σταδιακής διάλυσης της ευρωζώνης μέσω στάσεων πληρωμών του χρέους ή εγκατάλειψης του ενιαίου νομίσματος», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.


«Ωστόσο πως οι πρόοδοι προς μια μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, προς μια πιο στενή δημοσιονομική ολοκλήρωση, γίνονται με πολύ υψηλό τίμημα, επειδή οι χώρες της ευρωζώνης που ντε φάκτο υποστηρίζουν τις άλλες, θα δουν το χρέος τους να αυξάνει, πράγμα που θα εξασθενήσει την πιστοληπτική ικανότητά τους» αναφέρει και προσθέτει πως «επιπλέον, ο Moody's πιστεύει πως μια εξομάλυνση των αγορών του κρατικού χρέους θα μπορούσε να χρειαστεί πολλά χρόνια».