Την ικανοποίησή της για τις «προόδους» που επιτεύχθηκαν από τους Ευρωπαίους κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Ιουνίου εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο η ίδια προειδοποίησε ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα» για να νικηθεί η κρίση του χρέους.
«Την τελευταία εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικές προόδους προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Τόκιο. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα», έσπευσε πάντως να προσθέσει.


Για να ξαναβρεθεί η οδός της ευημερίας, η Λαγκάρντ εκτιμά πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργασθεί προς τρεις κατευθύνσεις: να αγωνιστεί κατά του χρέους, να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη.


"Οι χώρες πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο στο θέμα του δημόσιου χρέους. Σε υπερβολικά πολλές αναπτυγμένες χώρες, ασκεί ισχυρή πίεση στην ανάπτυξη", διευκρίνισε η Λαγκάρντ, κάνοντας πάντως τη διάκριση ανάμεσα στις χώρες "που πιέζονται από την αγορά" και πρέπει να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση και άλλες, όπως οι ΗΠΑ, όπου "η προσαρμογή μπορεί να είναι πιο σταδιακή για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάκαμψη".

Σχετικά με τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, συμφώνησε πως έγιναν πρόοδοι, ιδιαίτερα μέσω των συμφωνιών "Βασιλεία ΙΙΙ" για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά επισήμανε πως παραμένουν ανεπαρκείς. "Αν μας ρωτούν αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πιο ασφαλές απ' ό,τι πριν από την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers, απαντώ 'όχι ακόμη'".