Τη σκληρή της πλευρά από την πρώτη κιόλας συνάντηση έδειξε χθες η τρόικα στο οικονομικό επιτελείο. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ φάνηκαν κάθετοι απέναντι σε μια διαπραγμάτευση του μνημονίου ζητώντας την αυστηρή τήρηση των μέτρων που αυτό προβλέπει.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα όχι μόνο δεν συζητά τυχόν αλλαγή των μέτρων αντιθέτως πιέζει για τη λήψη νέων, όπως την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Οι αστοχίες του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των αποκρατικοποιήσεων, τον εξορθολογισμό μισθών και επιδομάτων σε ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια, τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων φαίνεται ότι αποτελούν το «κόκκινο πανί» για τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα του έστειλαν τελεσίγραφο πως θα είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις στο επικείμενο Eurogroup τη Δευτέρα.

Ο ίδιος ο υπουργός χθες δήλωσε πως οι τροϊκανοί του είπαν… χαριτολογώντας πως «τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» και λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξή του στους Financial Times ανακοίνωσε πως δεν μπορούμε να ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αφού το πρόγραμμα κινείται εκτός στόχων.

Το μήνυμα των ευρωπαίων ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για την ελληνική κυβέρνηση πέρασε, το ζήτημα όμως είναι το ποιες θα είναι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, αφού το κράτος βυθίζεται συνεχώς στην ύφεση.

Εξάλλου αυτό τόνισε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή του συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο επισημαίνοντας τους, ότι μέχρι στιγμής οι προβλέψεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντίθετα, όπως είπε, η μέχρι στιγμής υλοποίηση του προγράμματος έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης παράλληλα με την δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Στο Eurogroup την Δευτέρα θα οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις, αν και όπως φαίνεται αυτές δεν θα είναι υπέρ μας...


Α.Κ.